Свијет

Меј „тровање Скрипаља“ приписала „двојици агената руске војне обавештајне службе“

БРИТАНИЈА ОПЕТ НИЈЕ ПОНУДИЛА НИКАКВЕ ДОКАЗЕ НИ ЗА САМО „ТРОВАЊЕ“ НИ ЗА „РУСКУ ВЕЗУ“
  • Британска премијерка изјавила да су њене обавјештајне службе закључиле да су тровање извели Александер Петров и Руслан Боширов који раде за руску војну обавјештајну агенцију ГРУ. Британско тужилаштво је објавило да се вјерује да су њихова имена највјероватније лажна

ДВОЈИЦА главних осумњичених за тровање бившег руског двоструког агента и његове ћерке у Солзберију су агенти руске војне обавјештајне агенције, изјавила је данас британска премијерка Тереза Меј.

Меј је рекла да су британске обавјештајне службе закључиле да су Александер Петров и Руслан Боширов радили за агенцију ГРУ, преноси АП.

Британско тужилаштво је претходно оптужило двојицу Руса за тровање нервним агенсом „новичоком“ бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у Солзберију, али је и навело да их Русија неће испоручити.

Тужилаштво је напоменуло и да се вјерује да су њихова имена највјероватније лажна.

Тужилац Су Хеминг изјавила је да Велика Британија не тражи од Москве да изручи двојицу оптужених, јер руски закон забрањује екстрадицију својих држављана.

Полиција је саопштила да су двојица мушкараца стара око 40 година допутовала из Москве у Лондон с руским пасошима два дана прије него што су Скрипаљи били отровани 4. марта.

Александер Петров и Руслан Боширов оптужени су у одсуству за ковање завјере за убиство, покушај убиства и употребу нервног агенса „новичок“.

(Танјуг)

Захарова: Имена и слике објављене у медијима нама не говоре ништа

ПОРТПАРОЛКА руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је данас да имена људи које је британско тужилаштво оптужило за тровање нервним агенсом у Солзберију и Ејмсберију Русији ништа не значе.

„У медијима су се појавиле изјаве британских званичника везане за догађаје у Солзберију и Ејмсберију. Прави се веза с Русијом. Имена и слике објављене у медијима нама не говоре ништа”, рекла је Захарова.

Како преноси ТАСС, она је позвала Велику Британију да с „јавних оптужби и манипулисања информацијама пређе на практичну сарадњу правосудних органа”.

Песков: Надамо се да ћемо из Лондона чути нешто разумљиво на ту тему

НЕШТО раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да Москва рачуна да ће британска истрага о тровању бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља, његове ћерке и још двоје људи дати „било какве разумљиве закључке”.

„Да, ми имамо очекивања. Надамо се да ћемо чути нешто разумљиво на ту тему”, рекао је Песков новинарима.

Према његовим ријечима, став Кремља се по том питању „ни на који начин није промјенио”.

„Не можемо добити никакве нове информације јер је, као што знате, британска страна искључила могућност нашег учешћа и сарадње с нама у истрази инцидента”, навео је Песков.

Британци су истрагу о тровању Скрипаља спојили с истрагом о тровању Чарлија Раулија и Дон Старџис, која је умрла од посљедица тровања у Ејмсберију.

(Бета)

Ушаков: То нису подаци подаци, није уопште јасно шта је то

ПОМОЋНИК  Владимира Путина за спољну политику – Јуриј Ушаков – поводом изјаве Терезе Меј рекао је да Лондон наступа са „противрјечним подацима“ и да шаље „несхватљиве сигнале“.

– Објављена су – нагласио је Ушаков- два имена која нама ништа не значе, са коментаром Скотлад Јарда да су то наводно измишљена имена. Не разумијем за шта им је то било потребно. У томе се тешко разабрати.

Путинов помоћник је закључио: „Објављени подаци нису подаци. Није уопште јасно шта је то“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар