Свијет

Меланшон затражио од Макрона да призна пораз – његов Нови народни фронт изборни побједник

ИЗБОРНИМ ТРИКОВИМА СПРИЈЕЧЕНА ПОБЈЕДА НАЦИОНАЛНОГ ОКУПЉАЊА, ПРОФИТИРАЛА ЛИЈЕВА КОАЛИЦИЈА
  • Резултати још нису коначни, али су процјене да ће Нови народни фронт, чији је лидер Жан-Лик Меланшон, имати између 175 и 205 мјеста у парламенту. Макронова коалиција Заједно за Републику од 150 до 175 мјеста, а Национално окупљање 115 до 150 мандата
  • ЛЕ ПЕН: „Наша коначна побједа се само одлаже. Талас се дигао, овај пут не довољно високо, али ће се и даље повећавати. Наша побједа се, у суштини, само одлаже. На сљедећим изборима преузимамо власт“

ФРАНЦУСКЕ и западне глобалистичке структуре моћи очекивано су онемогућиле побједу Националног окупљања Марин Ле Пен на парламентарним изборима.

Захваљујући, поред осталог, и томе што је 125 трећепласираних кандидата лијевог Новог народног фронта повукло своје кандидатуре у прилог кандидата коалиције Емануела Макрона, а 75 макрониста у корист „фонтоваца“. Оба уступања била су најдиректније уперена против коалиције око Националног окупљања.

Резултати још нису коначни, али су процјене да ће Нови народни фронт, чији је лидер Жан-Лик Меланшон, имати између 175 и 205 мјеста у парламенту. Макронова коалиција Заједно за Републику од 150 до 175 места, а Национално окупљање 115 до 150 мандата.

Лидер Новог народног фронта позвао је Макрона да призна пораз на изборима, а премијера Габријела Атала да поднесе оставку како би његова коалициоја могла да формира нову владу.

Марин Ле Пен је одреаговала очекивано:

„Талас се дигао, овај пут не довољно високо, али ће се и даље повећавати. Наша побједа се, у суштини, само одлаже. На сљедећим изборима преузимамо власт“.

Лидер Националног окупљања Жордан Бардела рекао да је странка, удвостручивши број посланика, направила историјски искорак на парламентарним изборима.

Le Mond је, позивајући се на Јелисејску палату, објавио:

„Шеф државе позива на опрез поводом резултата избора који још могу да се промјене. Такође жели да сачека да се састане Народна скупштина прије него што именује новог шефа владе“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар