Свијет

Милановић: Шмитово проглашавање онога што је урадио Додик за кривично дјело је – колонијална управа

ПРЕДЈЕДНИК ХРВАТСКЕ УПОЗОРИО: ТО НИЈЕ СМИРИВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ – ТО УНИШТАВА БиХ
  • Нагласио: Шмита је неко инсталирао за колонијалног управника у БиХ, а он нема мандат Савјета безбједности УН. Иза његових потеза стоји америчка  амбасада у БиХ, можда још неке. Он користи овлаштења високог представника како би заштитио себе, а гдје је био прије годину дана када је могао да промијени Изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спријечи да Бошњаци бирају хрватског члана Предсједништва БиХ?
  • Предсједник Хрватске позвао „све факторе овог простора – Хрвате, Србе и Бошњаке – да разговарају без колонијалних управитеља“

ХРВАТСКИ предсједник Зоран Милановић рекао је да је Кристијан Шмит, да би заштитио своју репутацију, наметнуо измјене Кривичног закона БиХ према којима је оно што је предсједник Републике Српске Милорад Додик урадио кривично дјело те истакао да се то зове колонијална управа и да то уништава БиХ.

Милановић је рекао новинарима да га је предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче позвао да га обавијести о оптужници коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ због неизвршавања одлука Шмита.

– Да ли је то начин смиривања ситуације у БиХ, деескалације? – упитао је Милановић.

Милановић је рекао да је Шмита неко инсталирао за колонијалног управника у БиХ, да он нема мандат Савјета безбједности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у БиХ, апострофирајући америчку.

Он је истакао да је Шмит пензионисани њемачки политичар који је иза себе оставио небитан траг и да користи овлаштења високог представника како би заштитио себе, а када тим истим овлаштењима треба да заштити права једног народа у БиХ онда – баш нема времена.

Милановић је указао на то да Шмит мијења законе како хоће и упитао гдје је био прије годину дана када је „могао да промијени Изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спријечи да Бошњаци бирају хрватског члана Предсједништва БиХ“.

Он је рекао да ће наставити да позива „све факторе овог простора – Хрвате, Србе и Бошњаке да разговарају без колонијалних управитеља“, преноси Хина.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар