Одабрано Свијет

Милер три дана прије Хелсинкија подигао оптужнице против 12 Руса

ОПТУЖУЈЕ ИХ ЗА „ЗАЈВЕРУ ПРОТИВ САД“, „КРАЂУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА“ И ПРАЊЕ НОВЦА
  • Подизање оптужница је објавио замјеник министра правде САД Род Розенштајн, који је рекао да је ријеч и сарадницима руске војне обавјештајне службе (ГРУ) и да су украли пасворде сарадника изборног штаба Клинтонове и посјетиоца сајта Демократске партије

АМЕРИЧКИ специјални тужилац Роберт Милер подигао је оптужнице против 12 руских обавјештајаца којима приписује хакерске нападе током америчких предсједничких избора 2016. године.

Његови помоћници су нагласили да су сва 12-ца сарадници руске војне обавуештајне службе (ГРУ).

Приписали су им  „заверу ради чињења преступа против САД“, „крађу личних података“ и „завјеру у циљу прања новца“.

Посебна инкриминација  је „објављивање електронских писама на сајту dcleaks.com“.

Оптужени су за хаковање компјутерске мреже Демократског националног комитета и изборног штаба кандидаткиње демократа Хилари Клинтон, у оквиру истраге специјалног тужиоца Роберта Милера о мијешању Русије у изборни процес и евентуалној повезаности с Москвом изборног штаба тадашњег кандидата, а сада предсједника Доналда Трампа.

Подизање оптужница је објавио замјеник министра правде САД Род Розенштајн, који је рекао да су руски агенти украли податке о 500.000 америчких бирача, преноси Асошиејтед прес. Још конкретније: да су украли пасворде сарадника изборног штаба Клинтонове и посјетиоца сајта Демократске партије.

Сигурно нимало случајно, оптужнице су подигнуте три дана уочи сусрета Доналда Трампа и Владимир Путина у Хелсинкију.

До сада су три компаније и 20 особа оптужени у Милеровој истрази, а међу њима су четири бивша Трампова сарадника и 13 руских држављана.

Путин је неколико пута изјављивао да се Москва није мијешала у америчке предсједничке изборе, за разлику од САД које су се више пута мијешале у туше изборе и унутрашње ствари.

Руски лидер је такође указивао да се Русија не бави сајбер-нападима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар