Свијет

Митрополит Иларион: Лењиново тијело – сахранити, а маузолеј претворити у Музеј масовних репресија

ДРУГИ ПО РАНГУ АРХИЈЕРЕЈ РПЦ: ОДГОВОРАН ЈЕ ЗА ЦРВЕНИ ТЕРОР НАД РУСКИМ СТАНОВНИШТВОМ
  • Митрополит Волоколамски ИЛАРИОН: „Не сумњам да ће прије или касније тијело те особе бити сахрањено. Друга ствар је када и под којим околностима ће се то догодити. Тако се догодило да је са том особом повезан почетак црвеног терора, то јест – почетак масовних репресија над руским становништвом. Зато мислим да на Црвеном тргу нема места за тог човјека

ДРУГИ по рангу архијереј Руске православне цркве – митрополит волоколамски Иларион (Алфејев) – изјавио је да маузолеј на Црвеном тргу треба претворити у Музеј масовних репресија.

Одмах је додао: „Након сахрањивања тијела Владимира Лењина“.

У наставку је указао и нагласио:

Ако говоримо о сахрањивању Лењиновог тијела, онда не сумњам да ће пре или касније тијело те особе бити сахрањено. Друга ствар је када и под којим околностима ће се то догодити. <…> Тако се догодило да је са том особом повезан почетак црвеног терора, то јест – почетак масовних репресија над руским становништвом. Зато мислим да на Црвеном тргу нема мјеста за тог човјека. А шта ће бити у маузолеју умјесто њега? Вјероватно би било логично да се ту смјести музеј масовних репресија“.

Митрополит Иларион

Митрополит Иларион је истакао да зграду маузолеја треба сачувати као споменик архитектуре.

Недавно је Удружење архитеката Русије одустало од сопственог конкурс за најбољи концепт коришћења Лењиновог маузолеја на Црвеном тргу“. Није прецизирало, али се подразумијевало: за неку другу намјену.

У оптицају је дотад била, поред других, идеја да се зграда маузолеја претвори у музеј посвећен историји дизајна и конструкција.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар