Свијет

Могерини, Малмстром и Хан упозорили Харадинаја да угрожава „напредак у дијалогу“ са Београдом

ПРЕДОЧИЛИ МУ И ДА ЈЕ ЗА БРИСЕЛУ ЈЕДИНО ПРИХВАТЉИВО ДА У ИМЕ ПРИШТИНЕ ПРЕГОВАРА ТАЧИ

ПРЕДСТАВНИЦИ Европске уније, Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан упутили су ново писмо премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају, у којем наводе да је својим једностраним акцијама угрозио напредак који је до сада постигнут у дијалогу.

Европски функционери такође поздрављају резолуцију о дијалогу, коју је косовска скупштина усвојила на Харадинајеву иницијативу, али, како преносе приштински медији, указују да ће дијалог бити настављен у истом формату, који подразумијева да ЕУ заступником ставова Приштине и учесником у дијалогу и даље сматра само Хашима Тачија.

Портпарол Европске уније Маја Коцијанчич потврдила је за Танјуг да је писмо Могерини, Хана и Малстром упућено Харадинају, али није жељела да говори о његовом садржају.

Садржај је објелоданила Газета експрес онлајн, истичући да европска „тројка” у писму најприје одбацује Харадинајеву оцјену, коју је изнио у свом претходном писму Бриселу, да је у досадашњем дијалогу Београда и Приштине мало тога учињено.

Поручују такође да косовској влади треба да буде јасно да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен у формату у којем је тај процес и започет:

„Снажно одбацујемо вашу оцјену да дијалог стагнира. Умјесто тога, дијалог на челу са два предсједника обиљежава и означава стални напредак. Ову процјену смо подијелили са лидерима ЕУ на Европском савјету у децембру и добили смо охрабрујуће поруке подршке”, наводи се у писму упућеном Харадинају.

Представници ЕУ сматрају да је резолуција усвојена у косовској скупштини важна и да треба да допринесе убрзању наставка процеса на конструктиван начин, у оквиру дијалога на високом нивоу.

„Ми то поздрављамо и сматрамо то уводним ставовима Косова које ће његов предсједник изразити у наставку дијалога”, каже се и истиче да је за ЕУ дијалог једини реални оквир за рјешавање нормализације односа између Приштине и Београда.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар