Одабрано Свијет

Москва: Русија ће све F-16 у Украјини сматрати носиоцима нуклеарног оружја

УПОЗОРИЛА ДА СУ ТИ ЛОВЦИ БИЛИ ГОДИНАМА ОСНОВА ТЗВ. ЗАЈЕДНИЧКИХ НУКЛЕАРНИХ МИСИЈА НАТО
  • Министарство иностраних послова РФ: „Не можемо занемарити чињеницу да ти авиони припадају платформама са двоструком опремом – ненуклеарном и нуклеарном. Зато ћемо их доживљавати као носиоце нуклеарног наоружања и сматраћемо овај корак Сједињених Држава и НАТО циљаном провокацијом“
  • Белгија издвојила 50 инструктора и два школска F-16 двоседа за обуку украјинских пилота.
  • Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да F-16 за Украјину јесу важни, али да не могу кардинално изменити ток ратних дејстава

Извор: Факти

РУСИЈА ће авионе америчке производње F-16 у Украјини сматрати за носиоце нуклеарног оружја, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Нагласило је да F-16 у Украјини очекује у блиској будућности, а наведено упозорење је образложило речима:

„Не можемо занемарити чињеницу да ти авиони припадају платформама са двоструком опремом – ненуклеарном и нуклеарном… Осим тога, ти ловци су много година били основа авио-парка тзв. заједничких нуклеарних мисија НАТО. Зато ћемо их доживљавати као носиоце нуклеарног наоружања и сматраћемо овај корак Сједињених Држава и НАТО-а циљаном провокацијом“.

Војни врх у Кијеву саопштио је да би први F-16 могли да се појаве у Украјини „после Васкрса“.

Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је 26. априла да ће F-16 намењени Украјини – са пилотима обучених унутар НАТО – стизати „током 2024-те“.

Истог дана је белгијски премијер Александер Де Кроо саопштио да ће његова земља Кијеву F-16 испоручити до краја 2024-те.

Францускли дневни лист Le Monde неколико дана касније је објавио да украјински пилоти пре почетка 2025-те- неће бити у стању да управљају тим авионима.

Белгија је издвојила 50 инструктора и два школска F-16 двоседа за обуку украјинских пилота.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да F-16 за Украјину јесу важни, али да не могу кардинално изменити ток ратних дејстава.

Владимир Путин је 28. марта оценио да ће F-16 – ако у борбене мисије у Украјини буду полетали из „трећих земаља“ – бити легитимна мета за РФ и док су у тим земљама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар