Свијет

Москва: САД се – послије Бјелорусије и Киргизије – спремају за мијешање и у унутрашње Молдавије

НАГЛАСИО ДА ЗА «РЕВОЛУЦИОНАРНИ СЦЕНАРИО» МОБИЛИШУ ПОЛИТИЧКЕ ПРОТИВНИКЕ ИГОРА ДОДОНА

Сергеј Наришкин

  • Шеф руске Спољне обавјештајне службе Сергеј НАРИШКИН: «Чине то дуж периметра граница Руске Федерације. Груби покушаји да се утиче на постизборну ситуацију већ се предузимају у Бјелорусији и Киргизији»

СЈЕДИЊЕНЕ Државе се мијешају у унутрашња питања држава које су  пријатељски расположене према Русијиизјавио је Сергеј Наришкин.

Директор руске Спољне обавјештајне службу (СВР) додатно је указао:

„Сједињене Државе настављају да се без пардона мијешају у унутрашње ствари држава које су пријатељи Москви. Дуж периметра граница Руске Федерације. Груби покушаји да се утиче на постизборну ситуацију предузимају се у Бјелорусији и Киргизији».

Наришкин је нагласио да САД, које не толеришу било какво спољно мијешање у унутарамеричку изборну кампању, заборављају на то када је потребно осигурати своје „опортунистичке интересе“ у иностранству.

Наришкин је навео да је Стејт департмент наредио америчкој амбасади у Кишињеву да мобилише опозицију за организовање масовних протеста уколико Игор Додон буде поново изабран за предсједника Молдавије.

Нагласио је да постоје јасно видљиви трагови рада Американаца на „револуционарном сценарију за Молдавију након предсједничких избора».

Нису задовољнирекао једосадашњим шефом државе Игором Додоном, који одржава конструктивне односе са земљама ЗНД, укључујући Русију.

Додон је објавио 9. септембра да је одлучио да се кандидује за други мандат шефа државе «ради стабилности земље».

Још у мају је предложио да се унапријед одреди датум избора како у земљи не би било спекулација да шеф државе покушава да одложи гласање и продужи свој мандат.

Посланици молдавског парламента одлучили су да предсједнички избори буду одржани 1. новембра.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар