Вијести Свијет

Највећи сувласник „Агрокора“ постала руска Сбербанка

МЕГА РОЧИШТЕ: У ЗАГРЕБАЧКОЈ ДВОРАНИ „ДРАЖЕН ПЕТРОВИЋ“ 3.069 ПОВЕРИЛАЦА
  • Већ има нешто више од 39 одсто акција. Договорена и могућност да Сбербанка свој део у Меркатору замијени за будући сувласнички дио у будућем Агрокору

ПОВЈЕРИОЦИ Агрокора изгласали су данас нагодбу коју су подржали повјериоци с 80,2 одсто укупних потраживања.

Да би нагодба прошла, била је потребна подршка најмање 67 одсто.

За нагодбу су гласали повјериоци с 27,08 милијарди куна потраживања од укупног износа од 33,75 милијарди куна.

Судско рочиште одржано је у кошаркашкој дворани „Дражен Петровић“ у Загребу, а на највеће рочиште у историји позвани су сви повјериоци.

Њих 3.069 има отворена потраживања с којима су могли да гласају.

На рочишту није било расправе већ само гласање о приједлогу ванредне управе и привременог вијећа повјерилаца. Због великог броја повјерилаца, гласало се путем мобилне апликације на паметним телефонима.

Привремено вијеће је 19. јуна дало сагласност ванредном повјеренику на коначан текст нагодбе у Агрокору и она је упућена Трговачком суду који је потом објавио на својој е-огласној табли.

Приједлог нагодбе има 7.300 страница с пратећим прилозима.

Ванредни владин повјереник за Агрокор Фабрис Перушко изјавио је да повјериоци с високим укупним удјелом у потраживањима, до 85 одсто, подржавају изгласану нагодбу.

Према приједлогу, у новом Агрокору највећи појединачки сувласник била би руска Сбербанка с 39,2 одсто. Заједно с руском ВТБ банком, имала би 46,7 одсто власништва.

Добављачи концерна у просјеку ће добити 60 одсто својих потраживања, а финансијске институције и остали повјериоци до 20 одсто.

Договорена је и могућност замјена акција у Меркатору да Сбербанка свој дио у Меркатору замјени за будући сувласнички дио у будућем Агрокору.

Такође је прецизирано да двије руске банке не могу да имају 50 одсто или више у будућем Агрокору због санкција које су за руске компаније увеле САД и ЕУ и Велика Британија.

Трговачки суд мора потврдити нагодбу до 10. јула, док би процес имплементације могао да потраје неколико мјесеци.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар