Свијет

НАТО због Украјине формира четири борбене групе у земљама истока Европе

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ И ДАЉЕ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО – МАНДАТ МУ ПРОДУЖЕН ДО СЕПТЕМБРА 2023.
  • Нове мултинационалне борбене групе –појавиће се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој
  • Одлуку Владимира Путина да започне војну операцију у Украјини учесници ванредног самита НАТО назвали „стратешком грешком која носи страшне посљедице по Русију и руски народ

ЗЕМЉЕ чланице НАТО продужиле су данас мандат Јенсу Столтенбергу на челу западне војне Алијансе за још годину дана, до 30. септембра сљедеће године.

Ово значи да Столтенберг неће преузети мјесто гувернера норвешке централне банке.

Лидери НАТО-а су се, иначе, на свом ванредном самиту сагласили су се да ојачају источно крило Алијансе распоређивањем четири борбене групе на истоку Европе.

Приступамо формирању четири додатне мултинационалне борбене групе у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој – саопштено је у Монсу.

У дистом саопштењу се истиче да су НАТО-савезници изразили намјеру да ојачају подршку Украјини, укључујући и безбједност на интернету и борбу против хемијске и нуклеарне пријетње.

Сагласили су се и да ће повећати војне буџете својих земаља.

Лидери чланица НАТО-а најоштрије су осудили руску специјалну војну операцију у Украјини и позвали предсједника Русије Владимира Путина да „прекине сукобе и повуче војску са украјинске територије“.

У саопштењу се наводи да су сукоби у Украјини потресли мир у Европи и довели до великог страдања и уништавања.

Русија се позива на „хитно примирје“ и озбиљност у преговорима ради постизања конкретних резултата.

Путинову одлуку да започне војну операцију назвали су „стратешком грешком која носи страшне посљедице по Русију и руски народ.

– Русија можда покушава да створи изговор за употребу хемијског оружја у Украјини, оптужујући Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да припремају такав напад – изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг новинарима после самита.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар