Свијет

Немце више брине политика Доналда Трампа него пандемија

ОД ЊЕГА ЗАЗИРЕ 53 ОДСТО, А САМО 32 ОДСТО СТРАХУЈЕ ОД КОРОНА ВИРУСА
  • Најновија анкета о страховањима Њемаца показала и 42 одсто зазире да ће намирнице убудуће имати све више штетних састојака, а да 40 одсто вјерује да ће климатске промјене имати драматичне посљедице за човјечанство

АНКЕТА њемачког осигуравајућег друштва Р+В показала је да се свега једна трећина испитаних (32 одсто) плаши да би могла да оболи од КОВИДА-19, али је пандемија продубила њихова страховања за животни стандард и економске прилике у земљи.

У годишњој анкети „Страхови Њемаца“ коју Р+В спроводи од 1992. године, први пут у посљедњих шест година поново је у сам врх табеле, на друго мјесто највећих страхова, избила забринутост због растућих животних трошкова, и њу дели 51 одсто испитаних.

Грађани су у анкети изразили и друге економске и финансијске бојазни, пренео је портал Еuractiv Србија.

Тако се готово сваки други плаши да ће немачки порески обвезници морати да сносе последице дужничке кризе у ЕУ (49 одсто). Процентуално највише, са прошлогодишњих 35 на 48 одсто сада, порастао је страх од лоше привредне ситуације који је на трећем месту највећих страхова Њемаца.

Незапосленост у протеклим годинама привредног раста није много забрињавала становнике емачке, али је ове године 12 одсто више грађана него 2019. године, укупно 40 одсто испитаних, рекло да се боје да ће стопа незапослености расти. Упада, међутим, у очи да је само сваки четврти учесник анкете рекао да се боји да би и сам могао да остане без посла.

Највише је на табели страхова пала забринутост због имиграције, па је ове године страх од доласка страних миграната и тензија између странаца и емаца изразило 44 одсто грађана, за разлику од 2019. када их је било 55 одсто. И страх да држава неће моћи да издржи терет страних миграната дели 44 одсто, за разлику од прошлогодишњих 56.

Изненађење представља сазнање да се свега 40 одсто грађана плаши да њемачки политичари нису дорасли задатку, што је најмањи постотак у анкетама у овом миленијуму.

У анкети је 44 одсто учесника рекло да се боји да ће Њемачку све чешће погађати јаке непогоде и екстремне временске прилике, попут суше, топлотних таласа или обилних падавина. Пошто су код Њемаца спласнуле бојазни везане за унутрашњу политику, тај страх се са 13. попео на пето мјесто.

Сличан постотак учесника анкете (42 одсто) изразио је забринутост да ће намирнице убудуће имати све више штетних састојака, али се показало и да неочекивано мали постотак (40 одсто) емаца верује да ће климатске промјене имати драматичне посљедице за човјечанство.

У анкети о страховањима, којом је широм Њемачке у јуну и јулу ове године било обухваћено 2.400 грађана, као највећи проблем показала се политика америчког предсједника Доналда Трампа, и то други пут од 2018. године. Та забринутост, показује анкета, тишти 53 одсто Њемаца.

Политиколог Манфред Шмит, са хајделбершког универзитета, оцијенио је да је та бојазан потпуно разумљива. „Трамп својом спољном политиком свако мало изазива тешке међународне заплете. Посебно се истичу конфликти са Кином који наликују трговинском рату и трговински и безбједносно-политички напади на савезнике, укључујући и Њемачку. Уз то иде и повлачење САД из међународних кооперација и конфронтација са Ираном“, објаснио је Шмит

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар