Одабрано Свијет

Нереди и сукоби у Шпанији због хапшења репера Пабла Хасела који тврди „СССР ће се вратити“

ДЕМОКРАТИЈУ ОПИСУЈЕ КАО ТИРАНИЈУ, А КАПИТАЛИЗАМ КАО – ВАРВАРСТВО И ПЉАЧКУ
  • Десетине полицајаца ангажоване да ухапсе популарног певача и 50 његових присталица
  • Шпански медији тврде да се Паблов поглед на свет формирао под утицајем личности као што су Владимир Мајаковски, Јосиф Стаљин и Че Гевара“
  • Један од твитова због којих је ухапшен гласи: СССР ће се вратити, сигурно ће се вратити, јер нема будућности без социјализма! Све више и више људи ће ићи путем комунизма, а експлоататори ће вадити руду у Сибиру “

НЕРЕДИ и сукоби са полицијом захватили су неколико градова Шпаније – због хапшења певача Пабла Хасела.

Приведен зато што тврди да ће се „СССР вратити“! А власти су му приписале да мрзи шпанску демократију и монархију.

Репер Пабло Ривадула Дуро, познатији под уметничким именом Пабло Хасел, приликом хапшења је узвикнуо: „Смрт фашистичкој држави!“

За његово хапшење било је потребно неколико десетина полицајаца који су на крају успели да вежу певача који се био забарикадирао у просторијама Универзитета у Љеиди, окружен са педесет својих присталица.

Хасел је са лисицама на рукама још узвикнуо: „Никада нас неће ућуткати!“

Као и већина Каталонаца, он није одушевљен аутономијом коју његов народ има у оквиру шпанског краљевства.

Зато је његов рад углавном посвећен критици краљевске породице и њених активности.

Он данашњу демократију описује као тиранију.

Шпански медији тврде да се Паблов поглед на свет формирао под утицајем личности као што су Владимир Мајаковски, Јосиф Стаљин и Че Гевара“ и да се зато придружио Комунистичкој партији Шпаније која је основана 1975-те.

Власти су издржале изјаве све док Хасел није одлучио да се заложи за генералног секретара ЦПЕ (р) Мануела Переза ​​Мартинеза, који је био у затвору 17 година.

Та странка се залаже за претварање Шпаније у „народну, федералну  социјалистичку републику.

Пабло припада групи ГРАПО коју шпанске власти сматрају оружаним крилом Комунистичке партије  које у ЕУ и САД  има

Пабло и његови истомишљеници ГРАПО називају „самоодбраном од империјализма и његових злочина“.

Шпанија га је прогласила човеком који „подржава и велича тероризам“, иако сам није починио терористичка дела.

Хасел је први пут ухапшен у Љеиди у октобру 2011. године, због видеа посвећеног ухапшеном лидеру шпанских комуниста „другу Аренасу“. Био је осуђен на две године условно „због хваљења тероризма у тексту“.

Потом је 2018. године – због 64 твита и неких изјава – осуђен на две године и један дан затвора, па му је казна смањена на девет месеци.

Ево неких:

„Разбојник Бурбон (краљ Хуан Карлос I) у пријатељству је са саудијском монархијом, која је међу финансијерима Исламске државе. Све је по старом “.

„Ако народ толико воли монархију, како власт тврди, нека пусте чланове краљевске породице да се без обезбеђења крећу нашим улицама“.

„Још једна породица је избачена из своје куће, а претходно су јој искључили воду и струју. Капитализам је варварство, наравно – имам носталгију за СССР-ом.

„Стаљин је био изванредан лидер који је слао корумпиране званичнике у ГУЛАГ. Морамо вратити друштво каквим је владао! Он је и даље херој за милионе Руса који жуде за ослобођењем од капиталистичког јарма и од оних који су их издали“.

„Крив сам што сам схватио да је капитализам корен проблема. Да служи интересима шачице врећа с новцем које нас искоришћавају “.

„СССР ће се вратити, сигурно ће се вратити, јер нема будућности без социјализма! Све више и више људи ће ићи путем комунизма, а експлоататори ће вадити руду у Сибиру “.

„Феминизам експлоататора у сукњама не представља жене из радничке класе“.

После хапшења у више каталонских градова дошло је до демонстрација и сукоба са полицијом.

Око 200 шпанских уметника, укључујући филмског режисера Педра Алмодовара и познатог глумца Хавијера Бардема, потписали су петицију којом се захтева „преиспитивање закона о клевети са забраном да се критика монархије изједначава са тероризмом“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/neredi-i-sukobi-u-spaniji-zbog-hapsenja-repera-pabla-hasela-koji-tvrdi-sssr-ce-se-vratiti

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар