Свијет

New York Times и The Economist: Свјетска криза из 2008. се може поновити

ЗАПАД БРИНЕ И РАСТ КИНЕСКЕ ЕКОНОМИЈЕ И ТО ШТО ЈЕ ОНА „ДУБИНСКИ АНТИЛИБЕРАЛНА“
  • Ендрју СОРКИН: „Замислите да Кинези у неком тренутку кажу да више не желе да купују наше државне обвезнице по оваквим цијенама! Да саопште да нам више не вјерују. Ако ће се нешто крупно догодити – онда ће то бити налик на ово о чему говорим
  • Зани БЕДОС: „Постоји невјероватан пораст зајмова у доларима изван САД који у постојећој атмосфери општег неповјерења може бити опасан“

ГЛОБАЛНА финансијска криза из 2008-ме породила опште неповјерење и раздоре у свијету, па се сада може `прелити` у наредну свјетску економску катастрофу.

Иза ове процјене-упозорења стоје коментатор New York Times Ендрју Соркин и главни уредник  The Economist Зани Бедос.

Соркин је своје виђење даљег развоја ситуације изоштрио овако:

„Немам у виду само неповјерење које у Сједињеним Државама постоји према администрацији (влади) и другим државним институцијама, него и према елитама. Ту су и популизам и национализам који бујају и код нас и свуда около“.

Соркин је посебно указао да се сада о „финансијској кризи“ говори и поводом градова, регија и целих држава. Још је додао:

„А замислите да Кинези у неком тренутку кажу да више не желе да купују наше државне обвезнице по оваквим цијенама! Да саопште да нам више не вјерују. Ако ће се нешто крупно догодити – онда ће то бити налик на ово о чему говорим“.

Бедос је увјерена да је `вјерују` либерално-демократског поретка угрожено изнутра и унутар својих граница.

Она прецизира и наглашава:

„Проблем јесте уздизање популизма и национализма, али и раст кинреске економије која ће постати највећа у 21. вијеку, а притом је дубински антилиберална. Мене забрињава и еврозона која је нерјешен проблем још од 2008-ме. Отада се тај проблем само затрпава“.

Бедос не крије да је – можда и више од било чега осталог – брине „невјероватан пораст зајмова у доларима изван САД“ који у постојећој атмосфери општег неповјерења може бити опасан.

Дан пре њих, водећи економиста америчке аналитичке агенције Smith Research&Gradings – Скот Мак Доналд – изјавио је да се економско-финансијска криза из 2008-ме може поновити.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар