Свијет

Њемачка и Италија на корак од самосталне куповине Спутњика V

МЕРКЕЛ И ДРАГИ НАПРЕЧАЦ ЗАБОРАВИШЕ ДА ЈЕ СВЕ РУСКО ЛОШЕ И ГЕОПОЛИТИЧКИ МАЛИГНО
  • Ангела МЕРКЕЛ: „Прихватићемо заједнички наступ ЕУ, али још не видим никакве знакове да ће се то догодити. Ако изостане – Њемачка ће морати да крене својим путем“
  • Истовремено је портпарол њене владе, Штефен Зајберт, поручио Вашингтону да Њемачка одбацује екстериторијалне санкције САД против гасовода Сјеверни ток 2

ПАНДЕМИЈА је показала да Европска унија у сфери вакцина нема суверенитет. Да га нема ни велика и моћна Њемачка.

Вода им је дошла до грла када се показало да британско-шведска AstraZeneca прави тромбове и убија вакцинисане.

У чуду се нашла и Ангела Меркел која је себе већ натјерала да изјави:

„Ако Европска унија не наручи заједнички руску вакцину против коронавируса Спутник V, Њемачка може почети да je сама купуje“.

Додала је да земље ЕУ треба да користе све вакцине које регулатор ЕУ за лекове (ЕМА) пусти на тржиште:

„Прихватићемо заједнички наступ ЕУ, али још не видим никакве знакове да ће се то догодити. Ако изостане – Њемачка ће морати да крене својим путем“.

Одмах се огласио и италијански премијер Марио Драги који такође није искључио да ће – у недостатку координације унутар ЕУ – и његова земља самостално наручити руску вакцину Спутњик V.

Драги је нагласио: „Ако ЕУ-координација не успије, онда се мора деловати независно. То је већ рекла Ангела Меркел, а – ево и ја говорим“.

Ово је, нема сумње, шамар и Бриселу и Вашингтону. Јер, Запад који је на Русију посљедњих деценија гледао с висока – сада фактички моли руску вакцину.

А тврдио је да је лажна, слаба и штетна по људско здравље. Да је и геополитички – малигна.

Њемачка је већ на једном кољену тражи руску вакцину иако добро зна да то буши гуме плановима администрације Џоа Бајдена.

Меркелова је овако наступила у дану у којем је портпарол њене владе Штефен Зајберт поручио Вашингтону да Њемачка одбацује екстериторијалне санкције САД против гасовода Сјеверни ток 2.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар