Свијет

Нокаут-фаза још десетак сати, следе разоружавање трупа око Донбаса, па смена власти у Кијеву

ВОЈНИ ПОРАЗ УКРАЈИНСКОГ РЕЖИМА БИЋЕ ДОВЕДЕН ДО ПОЛИТИЧКИХ КОНСЕКВЕНЦИ
  • Владимир ПУТИН: Русија се не може да осећати безбедно, нити се нормално развијати уз сталну претњу из Украјине. Освајање Украјине од стране Северноатлантске алијансе за нас је било неприхватљиво
  • Утицајни московски војни експерт Алексеј ЛЕОНКОВ: Прва фаза операције биће завршена за приближно 24 сата. Затим ће уследити разоружавање украјинске војне формације око Донбаса. Задатак је и демилитаризација Украјине, са уништавањем војне инфраструктуре Украјине. Зато оружја високе прецизности уништавају војне аеродроме, базе горива и мазива, складишта наоружања
  • Василиј КАШИН: Крајњи циљ Русије у специјалној операцији у Украјини је више политички него војни –  промена тамошњег режима. Тренутно смо сведоци класичног почетка високотехнолошког локалног рата са ударима на системе управљања, неутралисања ПВО, уништавања авијацијских и поморских снага, лишавања противника могућности маневрисања и преласка у контранапад

ВЛАДИМИР Путин је објаснио да се специјална војна операција демилитаризације Украјине изводи у складу са чланом 51. Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у  складу са уговорима о пријатељству и узајамној помоћи са донбаским републикама.

Нагласио је да се Русија не може да осећати безбедно, нити се нормално развијати уз сталну претњу из Украјине.

Додао је да је „освајање Украјине од стране Северноатлантске алијансе неприхватљиво“.

Апеловао је на украјинску војску да не извршава преступна наређења,а њене припаднике да одмах положе оружје и иду својим кућама.

Шта су – на војном плану – намере Москве и како ће се ствари даље развијати?

Утицајни московски војни експерт Алексеј Леонков указује:

„Прва фаза операције биће завршена за приближно 24 сата. Затим ће уследити разоружавање украјинске војне формације око Донбаса. Задатак је и демилитаризација Украјине, са уништавањем војне инфраструктуре Украјине.

– Оружја високе прецизности уништавају војну инфраструктуру Украјине – аеродроме, базе горива и мазива, складишта наоружања. Украјинске трупе које су биле распоређене око ДНР и ЛНР сада блокиране. Све се изводи пажљиво, јувелирски. Наша војска се труди да не оштети цивилну инфраструктуру. Пошто је систем ПВО Украјине избачен из игре –а са њим и украјинска авијација – наше високопрецизно наоружање дејствује без сметњи“.

Леонков посебно наглашава:

„Много пута смо упозоравали, издржали осам година, покушавали да допремо до свести наше „небраће“, како су нас они сами звали. Украјинске власти су веровале да могу да чине безакоње, а да притом не сносе никакву казну. Али, сада је све готово. Након прве фазе, уследиће операција разоружавања украјинске војне групације око Донбаса. Председник Русије је објавио да они који положе оружје неће имати никакве проблеме. Украјински граничари су се први повиновали и нису имали проблеме“.

Војни експерт, политиколог Василиј Кашин даљи развој догађаја види овако:

„Највероватније је крајњи циљ напредовање дубоко у Украјину ради утицања на промену тамошњег режима. Тренутно смо сведоци класичног почетка високотехнолошког локалног рата са ударима на системе управљања, неутралисања ПВО, уништавања авијацијских и поморских снага, лишавања противника могућности маневрисања и преласка у контранапад“.

Кашин је директор Центра за интегрисана европска и међународна, а још додаје:

„Руске трупе су опколиле Оружане снаге Украјине у Донбасу, а такође су, судећи по неким извештајима, прешле границу са стране Крима и у украјинској Харковској и Черниговској области, што омогућава опкољавање борбено спремних јединица украјинске војске за прилично кратко време. Украјинским трупама ништа неће вредети наоружање које су у претходном периоду добиле од Американаца. Од самог почетка је, уосталом, било јасно да је сво то оружје апсолутно бескорисно у борби против Русије“.

Према Кашину, крајњи циљ Русије у специјалној операцији у Украјини је више политички него војни:

„Председник Путин је говорио о денацификацији, кажњавању злочинаца и демилитаризацији Украјине, па се стиче се утисак да је циљ напредовање на целој територији Украјине. У наредним данима биће доведен до краја пораз украјинских оружаних снага. Технички, наше трупе су у стању да напредују све до Кијева, јер Украјина има мало борбено спремних јединица – оне су углавном концентрисане у Донбасу и, по свему судећи, ускоро ће бити разоружане или уништене“.

Кашин закључује:„Од тог момента, више неће бити великих препрека за кретање наших трупа, а у први план ће доћи политичка питања. Посебно ћемо разговарати о томе како ће се управљати тим територијама, какав ће бити политички режим, који политичари могу тамо да се врате и тако даље. За решавање свих тих проблема потребно је много више средстава него за ликвидацију украјинске војске. Али с обзиром на то да је операција добро испланирана, вероватно је нешто већ припремљено у том погледу“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар