Свијет

Објединили се украјински расколници, њихов Дедејић имаће титулу – „Кијевски митрополит Епифаније“

ИЗ КАНОНСКЕ УКРАЈИНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ НА `САБОР` ДОШЛИ САМО МИТРОПОЛИТИ АЛЕКСАНДАР И СИМЕОН
  • Обједињени расколници Аутокефална помесна православна црква Украјине, али ће њихова `аутокефалност` бити више него ограничена. Јер, том `структуром` ће се управљати из Цариградске патријаршије
  • Петар ПОРОШЕНКО славодобитно објавио да „Украјина више неће пити из московске чаше“ и да ће он и Епифаније (Думенко) почеком јануара отићи у цариградску патријаршију по „томос о аутокефалности“
  • Познати московски стручњак за верске секте Александар ДВОРКИН: „Имам утисак да би господин Порошенко пристао кад би му се објавио Сатана и понудио – продај ми своју душу а ја ћу ти обезбедити нови мандат. Можда је он такав уговор са Ђаволом већ потписао“

ПРЕДСЕДНИК Украјине Петар Порошенко објавио је да је у кијевском Софијском сабору створена нова – Аутокефална помесна православна црква Украјине.

Ово је као „Црногорска православна црква“ Мираша Дедејића, само што није основана у полицијској станици, већ у кијевској цркви која је донедавно била на располагању расколничкој Украјинској аутокефалној православној цркви.

Улога украјинског Дедејића припала је „епископу“ расколничке кијевске патријаршије митрополиту Епифанију Думенку.

Порошенко – који се узда да ће му „Украјинска црква“ помоћи да освоји напролеће нови председнички мандат – славодобитно је по завршетку „сабора уједињења“ објавио: „Украјина више неће пити из московске црквене чаше“.

Обједињени украјински расколници имаће формално статус „помесне цркве“, али ће њиховом структуром руководити Цариградска патријаршија. На то упућује и чињеница да ће Епифаније бити само „Кијевски митрополит“.

На том плану ништа суштински не мења што је Порошенко објавио да ће њих двојица почетком јануара доћи у Цариградску патријаршију ради „добијања томоса о аутокефалности“.

Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј намеравали су да на „сабор уједињења“ – убеђивањем и присилом – доведу бар већину епископа канонске Украјинске православне цркве која је рео РПЦ са широком аутономијом, али нису успели. На `сабор` су дошла само два њена архијереја – митрополити Александар и Симеон.

И назив нове `цркве` је доказ да канонску УПЦ  нису успели да сломе и да су Порошенко и Вартоломеј, заједно са вашингтоном из којег је целим процесом непосредно дириговано, добили само уједињење украјинских расколника.

А и у Кијеву, и у Цариграду и у Вашингтону су чинили све што им је било на располагању да разбију УПЦ (МП) и да своју структуру назову „Украјинска православна црква“.

Зато`сабору` иако је био најављен није присуствовао Вартоломеј, већ само његови опуномоћеници за Украјину – митрополит Емануил и архиепископ Данил.

У „радном председништву“ псеудосабора били су досадашњи `поглавари` угашених расколничких структура – Филарет (Кијевска патријаршија) и Макарије (Аутокефална украјинска православна црква).

Руски патријарх Кирил је оценио: „Господин Порошенко покушава да управља црквама. Ово што се догађа у Украјини демонстрира да је његов приоритетни циљ да остане на власти“.

Познати московски стручњак за верске секте Александар Дворкин о шефу кијевског режима је рекао:

„Имам утисак да господин Порошенко пристао кад би му се објавио Сатана и понудио – продај ми своју душу а ја ћу ти обезбедити нови мандат. Можда је он такав уговор са Ђаволом већ потписао“.

http://fakti.org/orthodox-point/objedinili-se-ukrajinski-raskolnici-njihov-dedejic-epifanije–imace-titulu-kijevski-mitropolit

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар