Свијет

Очекивано: Горњи дом Конгреса САД одбацио обе тачке импичмент-оптужнице против Трампа

НА СВЕ СТАВЉЕНА НЕОПОЗИВА ТАЧКА, АЛИ ДЕМОКРАТЕ ЋЕ И ДАЉЕ КОПАТИ ИСПОД ШЕФА ДРЖАВЕ
  • Да би Доналд Трамп био опозван, било је потребно да за обе тачке оптужнице Представничког (доњег) дома Конгреса САД гласа најмање 67 сенатора. Међутим, за прву тачку (да је уцјењивао Украјину) гласало је само 48 сенатора (52 су била против), а за другу (да је ометао конгресну истрагу о томе) 47, док су 53 била против
  • Демократе су већ објавиле да ће обавезати (они у Представничком дому имају већину) бившег Трамповог помоћника за националну безбједност Џона Болтона да дође на саслушање у правни комитет доњег дома Конгреса САД

СЕНАТ – горњи дом Конгреса САД – очекивано је одбацио обе тачке импичмент-оптужнице против Доналда Трампа.

Тиме је ставио посљедњу и неопозиву тачку на импичмент-процедуру и оправдао актуелног шефа државе.

Да би Трамп био опозван, било је потребно да за обе тачке оптужнице Представничког (доњег) дома Конгреса САД – да је уцјењивао Украјину да би је увукао на својој страни у предсједничке изборе у САД (кампања је и формално почела) и да је ометао конгресну истрагу о томе – гласа најмање 67 сенатора.

А за прву тачку оптужнице гласало је само 48 сенатора (52 су била против), а за другу 47 (док су 53 била против).

За импичмент су – као и у Представничком дому – гласале демократе, а против републиканци. Једини изузетак је бивши предсједнички кандидат – сенатор-републиканац Мит Ромни из Јуте. Али, и он је гласао само за прву тачку `оптужнице“: да је Трамп поводом Украјине злоупотребио власт.

Очекивало се да ће бар један демократа гласати против импичмента, али се то није догодило.

Ово је пораз Демократске партије и антитрамповске опозиције у цјелини. Додуше, очекивани пораз јер републиканци у Сенату имају 53 мандата (од укупно 100).

Међутим, демократе се неће лако предати.

Већ су објавиле да ће обавезати (они у Представничком дому имају већину) бившег Трамповог помоћника за националну безбједност Џона Болтона да дође на саслушање у правни комитет доњег дома Конгреса САД.

Не крију да имају намјеру да на том нивоу и даље воде истрагу против шефа државе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар