Одабрано Свијет

Орбан: Ако неко дигне у ваздух наш гасовод – Мађарска и Србија ће то сматрати објавом рата

МЛИТАВУ РЕАКЦИЈУ ЊЕМАЧКЕ НА ДИВЕРЗИЈУ ПРОТИВ СЈЕВЕРНОГ ТОКА НАЗВАО „ДЕФИЦИТОМ СУВЕРЕНИТЕТА“
  • Виктор ОРБАН: „Заједно са премијером Србије јасно смо ставили до знања да ћемо – ако неко пожели да уради исто са јужним коридором – то сматрати за casus belli. Односно: терористичким нападом на који ћемо тако одмах одреаговати“

Извор: Факти

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан поручио је свима који би хтели да његову земљу лише руског гаса – диверзијом сличном оној која је учињена против Северног тока 1 и Северног тока 2 – да ће Будимпешта сматрати непријатељским чином и својеврсном објавом рата.

Не апострофирајући ниједну земљу, не прецизирајући који режим би се могао упустити у такав државни тероризам, упозорио је:

– Будимпешта и Београд ће угрожавање гасовода којима добијају руско плаво гориво сматрати поводом за рат. Мађарска је дизање у ваздух гасовода Северни ток оквалификовала као терористички. Изостанак оштре реакције Немачке мађарске власти су сматрале манифестацијом дефицита суверенитета.

Орбан је поводом помињања Србије додатно објаснио:

„Заједно са премијером Србије јасно смо ставили до знања да ћемо – ако неко пожели да уради исто са јужним коридором – то сматрати за casus belli. Односно: терористичким нападом на који ћемо тако одмах одреаговати“.

Орбан је нагласио да ово његово упозорење није упућено Русији.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар