Свијет

Орбан: Кад год су Мађари сарађивали са Србима, то је увијек било добро и за вас и за нас

МОЈА ЈЕ МИСИЈА ДА ПОМОГНЕМ ЛИДЕРИМА ЕУ ДА СХВАТЕ ШТА ЈЕ СРБИЈА, ШТА ЈЕ БАЛКАН И ШТА ЈЕ НА КОЦКИ
  • Проблем у томе што лидери ЕУ не разумију да је Србија потребна ЕУ више него што је Србији потребна Унија, јер Срби имају друге опције
  • Уколико Европски савјет укључи Бриселски и Охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увијек може да рачуна на Мађарску
  • Мислим да Срби и Мађари као народи имају будућност. А ми, под тим мислим на Србе и Мађаре, јесмо спремни да се боримо за своју земљу. То је веома важно

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Мађарске Виктор Орбан изјавио је да се плаши да европски лидери не разумију стратешки значај западног Балкана и Србије и да су сувише далеко.

– Зато то сматрам својом мисијом, да им помогнем да схвате шта је Србија, шта је Балкан, шта је на коцки. Јер ако, рецимо, сједите на обали Атлантског океана, или се опуштате у Бриселу или Даблину, или чак у Мадриду, тешко је разумјети колики значај тај регион има – рекао је Орбан.

Он је оцијенио да је проблем у томе што ти лидери не разумију да је Србија потребна ЕУ више него што је Србији потребна Унија, јер Срби имају друге опције.

– Не заборавите да имате сјајну традицију у покрету несврстаних – изјавио је Орбан за Танјуг.

Одговарајући на питање гдје је Србија на европском путу и да ли је ЕУ искрено жели за своју чланицу, Орбан је рекао да није сигуран, те направио поређење са Украјином, постављајући питање да ли је фер да земљама западног Балкана, чији је Србија лидер, у преговорима годинама увијек одлажу отварање нових поглавља.

– Процес је веома спор, а онда из ведра неба, одједном, из политичких разлога, Украјина улази у игру и почиње да преговара. Није фер према оним земљама које су сматрале да је процес чланства заснован на заслугама. Није фер према Србији, ако смијем то да кажем. Дакле, не само према Србији, већ и према другима – рекао је Орбан.

Орбан је рекао да, уколико Европски савјет укључи Бриселски и Охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увијек може да рачуна на Мађарску.

Говорећи и ситуацији на Косову и Метохији, он је навео да је у посљедњих неколико година примијетио да Срби стално доживљавају провокације.

– Мислим да је добро што ваша дипломатија инсистира на међународном праву, јер је међународно право на вашој страни. А овим питањем се не може управљати без прихватања међународног права – нагласио је Орбан.

Он је подсјетио да у ЕУ постоји пет земаља које „нису прихватиле статус државе Косово“ и додао да је то отворено питање.

– Морамо да преговарамо о томе. Што се тиче тога да ли имамо шансу да се договоримо или не, нисам довољно добар пророк да одговорим на то питање. Али знам да треба да урадимо све што можемо да бисмо коначно пронашли решење – навео је Орбан.

На питање о односима Србије и Мађарске, Орбан је рекао да, када су Срби и Мађари били непријатељски настројени једни према другима, то није било добро ни за једне ни за друге.

– Када смо сарађивали са Србима, то је увек било добро за нас. Плус, не заборавите да су кроз историју многе српске заједнице стигле у Мађарску и креирале начин живота пун поштовања и достигнућа, попут Сентандреје и свих других територија на којима су Срби. Чак и у Будимпешти имате своју четврт, цркву и тако даље, тако да сте ви Срби третирани са поштовањем овде у Мађарској из историјских разлога – рекао је Орбан.

Он је нагласио да је заједничка будућност оно што уједињује Србију и Мађарску, јер обје земље дијеле опасности које модерно доба доноси и у основи су земље јаког националног идентитета.

– Мислим да Срби и Мађари као народи имају будућност. А ми, под тим мислим на Србе и Мађаре, јесмо спремни да се боримо за своју земљу. То је веома важно – рекао је Орбан и додао да је друга ствар која повезује двије земље чињеница да су тешкоће увијек биле дио њихове историје.

Он је рекао да не треба заборавити да су Србија и Мађарска хришћанске земље, а да је хришћанство тренутно у веома тешкој ситуацији у Европи.

Када је ријеч о такозваној балканској мигрантској рути и сарадњи са српским властима на том питању, Орбан је истакао да Мађари имају чврст став о том питању јер на миграцију гледају као на нешто више од безбједносног питања.

– Видимо посљедице масовне миграције, посебно илегалне миграције на западна друштва. Дакле, када саставим све димензије, очигледно је да јој се морамо супротставити. Миграција је лоша ствар. Питање није како да се њоме управља. Питање је како је зауставити, ако желимо да задржимо своју првобитну вјерску и културну историју и цивилизацију – рекао је Орбан.

Када је ријеч о санкцијама против Русије и то да ли Србија и даље може да се ослони на разумијевање Мађарске у вези са тим питањем, Орбан је рекао да је понашање Србије више него логично јер, Мађарска је чланица ЕУ, али јој се не свиђа приступ Уније.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар