Свијет

Орбан: Меркел није надлежна за то ко може да живи у Мађарској

„БИО БИХ СКЛОЊЕН СА ПОЗИЦИЈЕ ПРЕМИЈЕРА КАДА БИХ ВОДИО ИЗБЈЕЛИЧКУ ПОЛИТИКУ ПОПУТ ЊЕНЕ“
  • Мађарски премијер упозорио да ће свака одлука која „шаље поруку мигрантима да могу да дођу довести до нових трагедија”
  • Поздравио идеју бившег стратега предсједника САД, Стива Бенона, о новој антиевропској групи, истакавши да је било вријеме да неко из САД дође у Европу да шири конзервативни начин размишљања умејсто либералних вредности
  • Орбан нагласио да ЕУ после наредних избора треба да формира Европску комисију која не кажњава земље које штите своје границе као што је то Мађарска. Он је садашње антимађарске одлуке и приједлоге Комисије, на чијем је челу Жан-Клод Јункер, описао као „посљедње трзаје жабљих ножица у биолошким експериментима какве смо гледали у школи, а који више ништа не вриједе”    

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је да њемачка канцеларка Ангела Меркел „није надлежна” за избјегличку политику Мађарске, поручивши да би националне владе требало да одлучују о томе колико ће избјеглица примити.

„Кад је ријеч о томе ко може да живи у Мађарској, Меркел за то није надлежна”, рекао је Орбан у интервјуу за „Билд” објављеном касно синоћ, а који преноси данас Политико.

Каже и да би био истјеран с функције премијера када би спроводио избјегличку политику сличну политици Меркелове.

Он је упозорио да ће свака одлука која „шаље поруку мигрантима да могу да дођу довести до нових трагедија”, нагласивши да ЕУ мора да заустави људе прије него што покушају да дођу у Европу како би „спасла животе”.

У данашњем интервјуу државном радију, мађарски премијер је поздравио идеју бившег стратега предсједника САД, Стива Бенона, о новој антиевропској групи, истакавши да је било вријеме да неко из САД дође у Европу и шири конзервативни начин размишљања умјесто либералних вриједности.

Орбан је рекао и да је новој Европској комисији потребан нови приступ миграционој полицији, те додао да су садашњој Комисији дани „одбројани”, а с обзиром да јој мандат истиче у мају 2019.

У интервјуу мађарском радију, премијер није отворено рекао да ће се удружити с Беноновом групом нити да ће подржати његову платформу, али је „пожелио много успјеха” његовом пројекту.

„Америку не чине само либерали”, истакао је Орбан, додајући да тамо има и конзервативаца и чак хришћанских демократа који би жељели да се и њихов глас чује у Европи.

Према његовим ријечима, Бенон, којег је Трамп смјенио прошле године, схватио је да постоји простор за ширење конзервативних вриједности у Европи и то је, сматра Орбан, позитивно.

Нова група настројена против ЕУ, под називом „Покрет”, са седиштем у Бриселу, коју је бивши Трампов стратег изабрао као платформу, има за циљ да помогне националистички настројеним истомишљеницима, антиимиграционо оријентисаним групама широм Европе, наводи Ројтерс.

Бенон је раније британској агенцији рекао да је циљ те групе да се појача антиевропско присуство у Европском парламенту на изборима у мају идуће године.

У данашњем интервјуу мађарском државном радију, Орбан, иначе један од најжешћих противника миграционе политике ЕУ, рекао је и да нова Европска комисија не би требало да кажњава земље које штите своје границе од миграната.

Европска комисија је раније овог мјесеца појачала правну битку с Мађарском због миграционих прописа ЕУ, прогласивши незаконитим нови мађарски закон којим се забрањује подршка тражиоцима азила, подсјећа Ројтерс.

Он је садашње одлуке и приједлоге Комисије описао као „посљедње трзаје жабљих ножица у биолошким експериментима какве смо гледали у школи, а који више ништа не вреде”.

„Послије европских избора потребна нам је Комисија која не кажњава земље које штите своје границе као што је то Мађарска”, истакао је мађарски премијер.

Уместо тога, закључио је, Европска комисија би требало да кажњава оне који пуштају милионе миграната у Европу при чему крше постојеће прописе ЕУ, али није навео ниједну посебну државу чланицу.

Избори за Европски парламент биће одржани у мају 2019. године.

Орбанова десничарска националистичка партија Фидес надмоћно води у анкетама након што је побиједила на националним изборима у априлу, а он поново изабран, преузевши трећи узастопни мандат.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар