Свијет

Орбан: Нико у ЕУ не вјерује у побједу Украјине – мир јој могу донијети побледе европске деснице и Трампа

ПРОЦЈЕЊУЈЕ ДА ЋЕ АМЕРИЧКА ПОДРШКА КИЈЕВУ СМАЊИВАТИ А БРЕМЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ПОВЕЋАВАТИ
  • Посланицима мађарске владајуће коалиције рекао: „Плаћа се огромна цијена у политици за подршку Украјинцима. Пољопривредници подижу буне по цијелој Европи и нико не вјерује у побједу Украјине“
  • Виктор ОРБАН вјерује да ће европска десница, захваљујући Трамповој побједу Трампа, којег је опет назвао својим политичким савезником, за девет мјесеци бити јачи него него досад

НИКО у Европи не вјерује у побједу Украјине, а постизању мира у тој земљи могу да допринесу политичке промјене након избора за Европски парламент и предсједничких избора у САД, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан на састанку фракције владајуће партије „ФИДЕС-Мађарске грађанске уније“ преноси лист „Магјар немзет“.

Када је ријеч о прогнозама међународне ситуације у скоријој будућности, навео је да се сукоб у Украјини неће завршити, а оптерећење за Европу ће расти јер ће се у Америци смањити финансијска подршка Украјини због спорова око предсједничких избора.

– Плаћа се огромна цијена у политици за подршку Украјинцима. Пољопривредници подижу буне по цијелој Европи и нико не вјерује у побједу Украјине – рекао је Орбан у обраћању посланицима на језеру Балатон гдје се одржава дводневни састанак мађарског парламента.

Према информацијама листа, Орбан је подвукао да су промјене неопходне у руководству Европске уније и истакао да оне могу да се догоде након избора у Европском парламету који су планирани за јун.

Мађарски премијер је нагласио да је побједа на изборима за Европски парламент могућа. Притом, он није само имао у виду јачање позиција партије ФИДЕС већ и других десничарских партија. Додао је да не само у Бриселу, већ и у Вашингтону ове године може доћи до промјена и да то може да донесе мир у Европи.

Орбан не крије да жели побједу Доналда Трампа на предсједничким изборима у Сједињеним Америчким Државама и нада се да ће он помоћи да се оконча сукоб у Украјини.

– За девет мјесеци ћемо бити јачи него сада – изјавио је Орбан предвиђајући побједу Трампа, кога сматра својим политичким савезником и са којим је успоставио добре односе.

Орбан је раније више пута изјављивао да сматра да у преговорима о Украјини требало би да учествују не само Украјина и Русија, већ и Сједињене Америчке Државе, које пружају највећу финансијску и војну подршку Кијеву.

(Спутњик)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар