Одабрано Свијет

Орбан поводом „Велике Мађарске“ на свом навијачком шалу: Не мешајте фудбал и политику!

БИО НА УТАКМИЦИ МАЂАРСКА-ГРЧКА И ОПРОШТАЈУ ОД РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ БАЛАЖА ЏУЏАКА
  • Поручио Румунима и Украјинцима: „Фудбал није политика. Не гледајмо у њему оно чега нема. Репрезентација Мађарске је тим сваког Мађара, где год да живи!“

Извор: Факти

ВИКТОР Орбан одговорио је на незадовољство Кијева и Букурешта његовим појављивањем у шалу са мапом „Велике Мађарске“.

Орбан се 20. новембра појавио на фудбалској утакмици репрезентације своје земље против Грчке и опроштаја од националног дреса Балажа Џуџака у шалу на чијим крајевима је била Краљевина Мађарска у границама пре 1920. године.

Тада је држала територије које су сада саставни делови Румуније, Хрватске, Словачке, Србије, Аустрије и Украјине.

Мађарски премијер Румунима и Украјинцима поводом свог шала поручио:

„Фудбал није политика. Не гледајмо у њему оно чега нема. Репрезентација Мађарске је тим сваког Мађара, где год да живи!“.

Олег Николенко, портпарол Министарства иностраних послова Украјине, рекао је да ће мађарски амбасадор бити позван „на тепих“.

Орбанов шал назвао је „пропагандом идеја ревизионизма“.

Карта Мађарске пре Тријанонског споразума, са којим је изгубила 72 одсто територије, а три милиона етничких Мађара остало у иностранству, често се користи при прављењу сувенира, односно – за време званичних манифестација у Мађарској.

У Украјини, Мађари живе компактно у Закарпатју које је било део Мађарске док је она сама била део Аустро-Угарске империје.

Након распада Хабзбуршке монархије на крају Првог светског рата, Закарпатје је припало Чехословачкој. Од 1939. део ове територије је окупирала Мађарска, али су након пораза нацистичке Немачке Москва и Будимпешта потписале споразум о његовом прикључивању Украјинској ССР.

У јулу 2022-ге, посланик украјинског парламента Максим Бужански упозорио је да би Будимпешта могла да пошаље трупе у Закарпатје како би заштитила мађарско становништво у региону.

Пре тога је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потврдио постојање војног сценарија за заштиту 150.000 сународника у тој пограничној области.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар