Одабрано Свијет

Орбан: Украјина ће се борити док је САД подржавају новцем и оружјем – мир зависи од Американаца

„ДА ЛИ СМО НА ДОБРОЈ ИЛИ ЛОШОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ? МИ СМО НА МАЂАРСКОЈ СТРАНИ“
  • Виктор ОРБАН: Нико не може да очекује да ће се Украјинци одрећи дијела своје земље зарад мира, енергетске безбједности и просперитета Европе. Украјина је суверена држава, одлуку о томе када и зашто ратују треба да донесу Украјинци

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је данас да Украјина може да се бори само док је САД подржавају новцем и оружјем и да ће бити мира ако Американци желе мир.

– Ми смо на страни Мађара у руско-украјинском рату, и наш одговор на питање да ли смо на доброј или лошој страни историје јесте да смо на мађарској страни – рекао је Орбан за „Mađar nemzet“.

Он каже да Будимпешта подржава и помаже Украјину и да је у мађарском интересу да Украјина буде суверена и да Русија не представља безбједносну пријетњу Европи.

– Али није у нашем интересу да одустанемо од свих наших економских односа са Русијом – рекао је Орбан.

На констатацију да је камен темељац његове политике да је у руско-украјинском рату прво потребно примирје, а потом мир, али да би рат могао да потраје чак и деценијама, Орбан је истакао да постоји и та опасност.

Орбан је рекао да нико не може да очекује да ће се Украјинци одрећи дијела своје земље зарад мира, енергетске безбједности и просперитета Европе.

– То нико не може очекивати. Украјина је суверена држава, одлуку о томе када и зашто ратују треба да донесу Украјинци – рекао је мађарски премијер.

Он је нагласио да Украјинци знају око чега желе да се договоре, а да се о ономе шта ће дати и шта ће добити, одлучује током преговора.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар