Свијет

Орбан: Запад може доћи и до слања мировњачке војске у Украјину

НАГЛАСИО: МИР ЋЕ НАСТУПИТИ У УКРАЈИНИ КАД СЕ ДОГОВОРЕ РУСИ И АМЕРИКАНЦИ
  • „Ако испоручујеш оружје, ако дајеш сателитске информације, ако обучаваш војнике једне од сукобљених страна, ако финансираш рад цијелог државног апарата, ако против друге стране уводиш санкције – шта год да говориш, ти учествујеш у сукобу, за сада посредно“
  • „Влада Мађарске се не слаже с хипотезом да Русија угрожава безбједност Мађарске и цијеле Европе. Када је ријеч о атомском оружју ситуација је таква да сукоб у Украјини не повећава и не смањује ризик од његове употребе“

ЕВРОПА непрестано балансира на ивици сукоба с Русијом, а посредни сукоб је практично већ у току, јер Запад испоручујуе све смртоносније оружје Кијеву и може доћи чак и до слања „мировњачке војске“ у Украјину, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Према његовим ријечима, земље Европе „као мјесечари на крову“ стално балансирају на ивици сукоба с Русијом.

– Ако испоручујеш оружје, ако дајеш сателитске информације, ако обучаваш војнике једне од сукобљених страна, ако финансираш рад цијелог државног апарата, ако против друге стране уводиш санкције – шта год да говориш, ти учествујеш у сукобу, за сада посредно – рекао је Орбан током говора посвећеног резултатима 2022. године.

Он је подсјетио да је, на примјер, Њемачка почела од испоруке шљемова Украјини.

– Наставили су испоручивањем несмртоносног оружја, сада шаљу тенкове, и већ су на дневном реду борбени авиони, а ускоро ћемо чути и о такозваним мировњачким снагама – рекао је Орбан.

Он је нагласио да је једини правилан излаз за Мађарску да се држи подаље од сукоба јер се он догађа „између два словенска народа“ и није близак Мађарима.

Сукоб у Украјини може да се заврши само преговорима Русије и Сједињених Америчких Држава, што ће се неизбјежно догодити, а што се касније догоди, то ће цијена бити већа, сматра Орбан.

– Знамо да те преговоре неће водити Руси и Украјинци. Мир ће наступити када преговоре поведу Американци и Руси једни с другима. То ће се неизбјежно догодити, али што се касније буде догодило, то ће већу цијену морати да плате сви – рекао је Орбан током говора посвећеног резултатима 2022. године.

Орбан је, такође, истакао да мађарска влада не сматра да Русија нарушава безбједност Мађарске и цијеле Европе.

– Влада Мађарске се не слаже с хипотезом да Русија угрожава безбједност Мађарске и цијеле Европе. Када је ријеч о атомском оружју ситуација је таква да сукоб у Украјини не повећава и не смањује ризик од његове употребе – изјавио је Орбан.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар