Свијет

Патрушев: Русија има оружје неодољиво за сваког противника којим може уништити и САД

ПОРУЧИО ЛИДЕРИМА ЗАПАДА: НЕ САЊАЈТЕ О РЕВАНШУ И ПОБЈЕДИ НАД РУСИЈОМ
  • Секретар Савјета безбједности РФ Николај ПАТРУШЕВ: Амерички политичари, заточени у сопственој пропаганди, из неког разлога остају увјерени у то да би у случају директног сукоба с Русијом САД биле способне да изведу превентивни ракетни напад након којег Русија не би могла да одговори. То је кратковида глупост, при чему је веома опасна
  • „Запад озбиљно гријеши очекујући пропаст руске економије и раст нерасположења међу житељима Русије. Западни лидери бјесне због одмјерене реакције Русије на санкциони притисак. Наша земља нервира оне који управљају САД и Европом због своје економске самосталности, сировинске независности, научне мисли. Исте те земље Запада су у цјелини и потпуно зависне од транснационалних компанија, свјетских пословних ланаца“

УВЈЕРЕНОСТ Вашингтона у могућност да не добије одговор на превентивни ракетни удар на Русију у случају директног сукоба „веома је опасна глупост“, Русија има јединствено оружје којим је у стању да уништи сваког противника, укључујући и САД, у случају пријетње њеном постојању, упозорио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Он је у интервјуу за „Руску газету“ прокоментарисао писање низа медија о томе да је раније у марту, према подацима сервиса „Флајт радар 24“, америки стратешки бомбардер Б-52Х вјежбао условни нуклеарни удар на Санкт Петербург, с растојања од 200 километара изнад острва Готланд у Балтичком мору.

– Амерички политичари, заточени у сопственој пропаганди, из неког разлога остају увјерени у то да би у случају директног сукоба с Русијом САД биле способне да изведу превентивни ракетни напад након којег Русија не би могла да одговори. То је кратковида глупост, при чему је веома опасна – рекао је Патрушев.

Према његовим ријечима, неко на Западу већ размишља о реваншу који ће довести до војне побједе над Русијом, забораваљајући историјске лекције.

– На то можемо да кажемо само једно. Русија је стрпљива и никога не плаши војном предношћу, али има савремено, јединствено оружје, способно да уништи било ког противника, укључујући САД, у случају да постоји опасност по њено постојање – рекао је Патрушев.

Он је истакао да ће САД након покушаја да ослабе Русију прећи на Кину која је њихов највећи економски конкурент.

– Макар од 1945. године извор сваке ескалације напетости у глобалним размјерама јесте незаустављива тежња америчких власти да сачувају врховну улогу у свијету. Како они мисле, сада им у томе сметају двије велике државе: Русија и Кина – рекао је Патрушев.

Он је навео да Русија смета САД због тога што „не само да води самосталну политику јачања вишеполарног свијета, него у великој мјери и превазилази Америку у духовно-моралном и војном смислу“.

– Кина је главни економски конкурент САД. Одмах након покушаја да ослаби Русију Вашингтон ће прећи на Кину – додао је Патрушев.

Патрушев је, такође, указао на то да је Русија, након распада Совјетског Савеза, „радила на својим грешкама“ и да сада може да обезбиједи и унутрашњу стабилност и безбједност од спољних пријетњи.

Он је подсјетио на то да су конкретне мјере за уништење Совјетског Савеза одобрене прије 75 година познатом директивом Савјета за националну безбједност САД – НСЦ 20/1 „Задаци за Русију“. По садржини и духу тај документ од 18. августа 1948. године био је војно-стратешке природе без временских ограничења – заправо за сва времена и за све могуће сценарије.

– С распадом Совјетског Савеза на Западу је настала еуфорија. Међутим, није дуго трајала, јер је Русија радила на грешкама. Данас наша земља може да обезбиједи не само унутрашњу стабилност, већ и безбједност свог народа од спољне пријетње – нагласио је Патрушев.

Он је додао да Запад озбиљно гријеши очекујући пропаст руске економије и раст нерасположења међу житељима Русије.

– Због тога (западни) лидери бјесне због одмјерене реакције Русије на санкциони притисак. Наша земља нервира оне који управљају САД и Европом због своје економске самосталности, сировинске независности, научне мисли. Исте те земље Запада су у цјелини и потпуно зависне од транснационалних компанија, свјетских пословних ланаца – навео је Патрушев и додао да би државе попут Француске или Велике Британије „запале у хаос“, када би им биле уведене санкције као Русији.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар