Свијет

Пекинг почео ново масовно тестирање на корону – Шангај већ недјељама затворен

ТРИ И ПО МИЛИОНА ЖИТЕЉА ДИЈЕЛА ГРАДА ЧАОЈАНГ ПРОЋИ ЋЕ ТРИ КРУГА ТЕСТИРАЊА
  • Дугачки редови испред супермаркета и продавница упркос увјеравањима Владе да има довољно хране
  • Влада бојазан да би се Пекинг могао суочити са сличном ситуацијом као Шангај, у којем је око 25 милиона људи затворено у својим домовима

ГЛАВНИ град Кине – Пекинг – започео је масовно тестирање за милионе становника након наглог пораста случајева инфекције вирусом корона.

Округ Чаојанг пријавио је 26 случајева током викенда – највећи број до сада у последњем порасту у Пекингу.

Уочени су дугачки редови испред супермаркета и продавница упркос увјеравањима Владе да има довољно хране.

Влада бојазан да би се Пекинг могао суочити са сличном ситуацијом као Шангај, у којем је око 25 милиона људи већ недјељама затворено у својим домовима.

Свих 3,5 милиона становника највеће градске агломерације Чаојанг проћи ће три круга масовног тестирања, наводи се у саопштењу градског тима за превенцију болести.

Ова вијест је подстакла становнике да пожуре да набаве основне залихе, а локални медији објавили су фотографије празних полица у супермаркетима и дуге редове на касама.

Главни супермаркети у Пекингу, такође, су продужили своје радно вријеме како би се прилагодили наглом порасту потражње.

Лист „Глобал тајмс“ објавио је да је добављачима свјеже хране наређено да повећају понуду намирница попут меса, живинских јаја и поврћа.

Лист наводи, позивајући се на здравствене стручњаке да ће резултати масовног тестирања указати на то да ли постоји потреба за даљом ескалацијом мјера, као што је закључавање неколико области.

Панг Синхуо, замјеник директора пекиншког центра за превенцију и контролу болести, рекао је да се очекује да ће се број случајева у Пекингу повећати наредних дана.

У најновијем таласу епидемије у Шангају, који је први пут откривен крајем марта, до сада је регистровано више од 400.000 случајева и 51 смртни исход – што је рекорд за тај град, наводи Би-Би-Си.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар