Свијет

Пелоси на Тајвану, Пекинг грми да САД крше принцип „једне Кине“, али је војни судар изостао

„ПОСТОЈИ САМО ЈЕДНА КИНА У СВИЈЕТУ, А ТАЈВАН ЈЕ ЊЕН НЕОДВОЈИВИ ДИО“
  • Ненси ПЕЛОСИ: Посјета наше делегације Конгреса САД показатељ је недвосмислене америчке подршке демократији Тајвана.Наша посвећеност демократском Тајвану важнија него икада
  • Министарство спољних послова Кине: „Тајванске власти дуго траже од САД подршку за независност. Америка користи Тајван да обузда Кину. Константно искривљује, замагљује принцип једне Кине, има званичне размјене са Тајваном, и охрабује сепаратисте. Овакви потези, као и играње са ватром, врло су опасни“

НЕНСИ Пелоси, спикер Представничког (доњег) дома америчког Конгреса, слетила је на аеродром у Тајпеју на Тајвану.

Пелоси је тако постала највиши амерички званичник који је у последњих 25 година посjетио острво на које Кина полаже право.

Њена посјета је изазвала повећане тензије између Кине и Сједињених Држава. Кина тврди да је Тајван дио њене територије, који ће бити анектиран силом ако је потребно, а посјете страних владиних званичника сматра признањем суверенитета острва.

Тајван се није помињао међу званичним дестинацијама Пелосине азијске турнеје, која је укључивала Сингапур, Малезију, Јужну Кореју и Јапан, али су медији тврдили да би она ипак могла да посјети острво.

Пелоси је по доласку рекла да је америчка посвећеност демократском Тајвану важнија него икада.

„Посјета наше делегације Конгреса САД показатељ је недвосмислене америчке подршке демократији Тајвана“, поручила је Пелоси на Твитеру.

Она је навела да ће се у разговорима са лидерима Тајвана „поновити подршка америчким партнерима и промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифик“.

„Наша посјета није прва, и раније су делегације Конгреса долазиле у Тајпеј. Ово ни на који начин није контрадикторно са политиком САД, која се води у складу са Законом о односима са Тајваном из 1979. године“, написала је Пелоси.

Тај закон регулише америчке односе са острвом, а не предвиђа да ће САД војно интервенисати у случају кинеске инвазије, већ налаже да се Тајвану пруже ресурси да се сам брани, као и да се спријече било какве унилатералне промјене његовог статуса од стране Пекинга.

Кинеско министарство спољних послова оштро је осудило долазак Пелоси на Тајван, наводећи да је њена посета пријетња по регионални мир и стабилност.

„Упркос снажном противљењу и озбиљним посљедицама, Пелоси је посјетила кинески регион Тајван. Ово је озбиљно кршење принципа “једна Кина“. Посјета има озбиљан утицај на политичке односе Кина-САД и представља озбиљно мјешање у кинески суверенитет и територијални интегритет“, наводи се у саопштењу на сајту МСП Кине.

У саопштењу се наглашава да посјета „озбиљно подрива мир и стабилност дуж Тајванског мореуза и шаље врло погрешан сигнал сепаратистичким снагама које желе независност Тајвана“.

„Постоји само једна Кина у свијету, а Тајван је нераздвојив дио кинеске територије, што је јасно препознато у Генералној скупштини УН. Од оснивања Народне Републике Кине 1949. године, 181 земља је успоставила дипломатске односе са Пекингом, на принципу “једна Кина““, каже се у саопштењу.

Званични Пекинг оцјењује да је питање Тајвана најважније и најосјетљивије у односима Кине и САД.

„Тајванске власти дуго траже од САД подршку за независност. Америка користи Тајван да обузда Кину. Константно искривљује, замагљује принцип једне Кине, има званичне размјене са Тајваном, и охрабрује сепаратистичке активности “тајванске независности“. Овакви потези, као и играње са ватром, врло су опасни. Они који се играју са ватром страдају од ње“, наводи се у саопштењу.

Министарство поручује да ће Кина сигурно предузети све неопходне мјере да очува свој суверенитет и територијални интегритет као одговор на посету Пелоси.

„Кина и САД су двије велике земље. Прави начин за тај однос лежи у обостраном респекту, мирољубивој коегзистенцији, без сукоба. Тајванско питање је искључиво питање Кине и ниједна друга држава нема право да се понаша као судија по питању Тајвана. Снажно апелујемо на САД да прекину да играју на карту Тајвана“, наводи се, између осталог, у саопштењу кинеског Министарства спољних послова.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар