Свијет

Песков: Русија апсолутно подржава дејтонска права Бањалуке

ИЗ ИНТЕРВЈУА ATV ДМИТРИЈА ПЕСКОВА, ПОРТПАРОЛА ПРЕДСЕДНИКА РФ ВЛАДИМИРА ПУТИНА
  • ПЕСКОВ: „Република Српска је један од два ентитета у тој држави. Апсолутно равноправна, по Дејтонском споразуму из 1995. године. Видимо да се државе тог истог „колективног Запада“ труде да постепено „замагле“ комбинацију тих двају ентитета и они мало-помало задиру у темеље равноправности два ентитета. То је веома опасан процес. Веома опасан. Сматрамо да је он може бити веома, веома лош и опасан“
  • „Знамо колико је тешко Србима. Знамо какав притисак врше на вас, знамо какав је притисак унутар БиХ, какав је спољни притисак у оквиру међународних механизама… Наравно, у складу са нашим могућностима, превасходно економски, спремни смо да подржимо Републику Српску како би има снаге да досљедно прати свој правац, у оквиру државе у којој се она налази“
  • „Надамо се, такође, да ће Србија имати довољно снаге, да ће имати довољно суверенитета да не стане у ред мејнстрима „колективног Запада“. То нема везе са тим да ли ми желимо да Србија настави своје односе са западним земљама. Србија је суверена држава и ми немамо ништа против. За нас је најважније да нисмо као западњаци, јер они сматрају да ако држава планира да се са њима дружи, она је дужна да мрзи Русију. Е, ми смо против тога“

Извор: АТВ

ДМИТРИЈ Песков, портпарол предсједника Руске Федерације Владимира Путина, у ексклузивном интервју за АТВ рекао је да је Русија спрема да подржи Републику Српску како би она имала снаге да досљедно прати свој правац и не дозволи БиХ да се придружи санкцијама против Русије.

* Захваљујући руководству Републике Српске, БиХ је још на списку пријатељских земаља за Русију. БиХ се није придружила антируским санкцијама и без обзира на то што бх. политичари непрестано говоре да те санкције постоје. Треба рећи да ту одлуку блокира управо Бањалука. Какав је Ваш однос према БиХ, а какав према Републици Српској?

– Република Српска је један од два ентитета у тој држави. Апсолутно равноправна, по Дејтонском споразуму из 1995. године. Видимо да се државе тог истог „колективног Запада“ труде да постепено „замагле“ комбинацију тих двају ентитета и они мало-помало задиру у темеље равноправности два ентитета. То је веома опасан процес. Веома опасан. Сматрамо да је он може бити веома, веома лош и опасан. И ми у датој ситуацији апсолутно подржавамо права Бањалуке.

– Апсолутно подржавамо права наших српских пријатеља. Високо цијенимо чврст став наших српских пријатеља, који заиста, досљедно, иступају у циљу одржавања добрих односа између Руске Федерације и Бањалуке. Ми крећемо од тога да ће ти односи да се наставе развијати и да ће само јачати у свим областима.

– Знамо колико је тешко Србима. Знамо какав притисак врше на вас, знамо какав је притисак унутар Босне и Херцеговине, какав је спољни притисак у оквиру међународних механизама, који исто функционишу у складу са Дејтонским мировним споразумом. И, наравно, у складу са нашим могућностима, превасходно економски, спремни смо да подржимо Републику Српску како би она имала снаге да досљедно прати свој правац, у оквиру те исте државе у којој се она налази.

* Постоје ли санкције или не?

– Наравно да желимо да Република Српска има довољно снаге да прати свој правац и не дозволи БиХ да се придружи санкцијама против Русије, које ми сматрамо незаконитима. И надамо се да ће тако бити. Надамо се да ће тако бити, ситуација је тешка, али ћемо их и даље рјешавати проблеме онако како се буду појављивали.

* Какви су односи Москве и Београда? Шта ће бити у будућности, ако Београд подлегне притиску Европске Уније?

– Срби у Београду су наши пријатељи, то су наша браћа и сестре, то су наши партнери, то су стратешки партнери. И то је најважније. Веома нам је стало до наших односа са Београдом. Ти односи се уопште не заснивају на принципу узајамне користи, они имају веома давне, историјске коријене, духовне коријене. Ми смо веома блиски. Ми смо рођаци. Али, знамо и то да се на њих врши још већи притисак него на Републику Српску.

– Видимо то и знамо какву политичку мудрост и упорност мора да има предсједник Вучић, знамо како мора да тражи суптилни баланс. Надамо се, такође, да ће Србија имати довољно снаге, да ће имати довољно суверенитета да не стане у ред овог „мејнстрима“ „колективног Запада“. То нема везе са тим да ли ми желимо да Србија настави своје односе са западним земљама. Србија је суверена држава и ми немамо ништа против. За нас је најважније да нисмо као западњаци, јер они сматрају да ако држава планира да се са њима дружи, она је дужна да мрзи Русију. Е, ми смо против тога. Ми смо против тога.

– Сматрамо да ништа, никаква сарадња са западним или неким другим државама, не смије бити препрека за наставак развијања наших односа. То је за нас најважније. Надам се да ће све бити добро, биће проблема, али ћемо их заједно, путем дијалога, рјешавати.

* АТВ-у, медијској кући коју представљам, су САД прошле године увеле санкције. Све су нам укинули и то није једини примјер тога како „колективни Запад“ ђелује, како се односи према истини, према слободи медија. Русија је земља која је на својој кожи највише осјетила како ради Запад: забранили су РТ, Спутњик. Сада желе, чак, и у Србији да их забране. Како се борите са тим и колико је важан рад медија?

– У свјетлу свега што се догађа, информација је једна од најважнијих ствари, јер је развој технологије дозволио информацији да се шири брзином свјетлости и људи истог тренутка знају за оно што се догађа. Понекад брже и од самих политичара. „Колективни Запад“ је јако дуго уживао у свом монополу у области медија. На првом мјесту су то Амеркинаци и Енглези. Највећи медији, највећа телевизијска мрежа, највећа штампа, највеће информативне агенције – све имају. Зовемо их Англосаксонци. И када смо почели да покушавамо… јер се не може одједном срушити тај монопол, немамо такве могућности. Ипак, кад смо покушали да им будемо нека конкуренција, то је одмах тамо изазвало хистерију! Одмах су пале све маске и испоставило се да никаква права слободе медија тамо не постоји.

Чим су неки медији постали неподобни, чим су неки медији почели да приказују тачку гледишта која се разликује од њихове „мејнстрим“, они су их једноставно почели забрањивати. У Паризу, Њемачкој, Америци, и тако даље. Не само РТ. Наше радио станице, наши ТВ канали, они су сви, такође, под санкцијама. Сви су они под санкцијама, као и Ваш канал. Наш највећи медијски холдинг ВГТРК и тако даље, наши новинари. Они уводе санкције новинарима. То је било незамисливо прије 10 година, чинило се немогућим.

* То је та слобода говора?

– Наравно! Нема код њих никакве слободе говора! Ако не мислиш као они, они ти уводе санкције. И то још једном показује да ми и ви, ми заједно, морамо бити досљедни и снажни у својим ђелима и дужни смо да по сваку цијену доносимо своју тачку гледишта. Не само да треба да причамо нашим људима, народу наших држава, него цијелом свијету. То је веома важно.

* Када ћете нам доћи у госте, у Бањалуку, у Републику Српску? Као што знате, код нас се гради Руско-српски центар, ту ће бити храм, можда ћете предсједник Путин и Ви тада доћи?

– Даће Бог, даће Бог. И то ће се десити. Ја сам убијеђен да ће се контакти међу Бањалуком и Москвом наставити, да ће се активно наставити. Чекамо наставак тих контаката до краја маја, нећу сада улазити у детаље. Чекамо те контакте, спремамо се. И цијенимо их високо. Високо цијенимо. И даће Бог, доћи ће до тога да дођемо у Бањалуку. Иако сам под санкцијама свих западних земаља, али још не на санкцијама Босне и Херцеговине.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар