Свијет

Пич: Британија подржава Дејтонски споразум, дејтонски процес и Шмита

ТВРДИ: „ВОЈНО ПРИСУСТВО БРИТАНИЈЕ У РЕГИОНУ СЛУЖИ КАО ПОДРШКА ЕУ У БиХ И НАТО НА КОСОВУ“
  • У интервјуу ББЦ на српском истакао да је једну дилему разјаснио током боравка у Србији, једној од потписница Дејтонског споразума, а то је да Србија у БиХ има конструктивну улогу: „Не видим Београд као препреку ка стабилној БиХ
  • На питање да ли коначно рјешење за односе Београда и Приштине укључује међусобно признање, Пич навео да је то питање за дијалог и дискусију, а на питање да ли то значи да признање не мора бити финални исход, рекао да „то јесте нешто што бисмо очекивали, влада Велике Британије је признала Косово“

БРИТАНСКИ изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич истакао је у интервјуу за BBC на српском, коментаришући ситуацију у БиХ, да је позиција Велике Британије да подржава Дејтонски споразум, Канцеларију високог представника (ОХР) и „човјека на тој функцији Кристијана Шмита“ те мисију Европске уније ЕУФОР „која обезбједује стабилност“.

На констатацију „да компликована политичка и национална структура дејтонске БиХ често доводи до кризе и застоја, па и сумње у исцрпљеност вредности Дејтонског споразума“, Пич каже да тај концепт и даље има подршку Лондона.

– Подржавамо дејтонски процес и Дејтонски споразум, као и међународно присуство које је из њега проистекло – каже Пич.

Истиче да Британија наставља да се залаже за пуну имплементацију институција БиХ – да људи могу да сједну заједно и створе боље услове за људе.

Пич указује да је једну дилему разјаснио током боравка у Србији, једној од потписница Дејтонског споразума, а то је да Србија у БиХ има конструктивну улогу.

– Не видим Београд као препреку ка стабилној БиХ – подвукао је Пич.

Изјавио је да је улога Европске уније да води дијалог између Београда и Приштине, док је улога Велике Британије, односно његова, да тај дијалог подржи.

Пич је одбацио било какву спекулацију о моделима односа Београда и Приштине о којима би могло да се преговара.

– Није на мени да спекулишем о чему се разговарало током посјете Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара Београду и Приштини, као и о будућим рјешењима – моја улога је да подржавам дијалог – нагласио је Пич.

За Лондон би, како каже, успјех тих преговора био било какво рјешење које би донијело нешто добро за све људе у региону.

На питање да ли оно укључује међусобно признање, Пич одговара да је то питање за дијалог и дискусију, а на питање да ли то значи да признање не мора бити финални исход, Пич наводи да „то јесте нешто што бисмо очекивали, влада Велике Британије је признала Косово“.

– Али ја овде и сада у Београду не желим да постављам такве границе, то је на другима, а ми ћемо бити у позадини и подржавати процес – истакао је.

На констатацију да су „неке границе у односима Београда и Лондона помјерене када је предсједник Србије Александар Вучић јавно оптужио Велику Британију да стоји иза акција специјалне полиције Косова у севјерним општинама, већински насељеним Србима у октобру прошле године“, Пич је такве оптужбе одбацио.

– Одбацујем све оптужбе – војно присуство Британије у региону служи као подршка Европској унији у БиХ и НАТО-у на Косову, и тако је већ много година – тврди Пич, који је 2000. године био војник НАТО-а на Косову“.

Када је ријеч о априлским изборима, на питање да ли те изборе у Србији види као регуларне и по европским стандардима, Пич је рекао:Наравно, наставићемо да поштујемо исход који ће донети ти избори“.

Замољен да прокоментарише притужбе опозиције да се избори не одржавају у складу са демократским стандардима и европском праксом, Пич каже да није на њему да о томе спекулише, али да не види оно што опозиција тврди.

Пич закључује да би желио да види напредак и наду у бољу будућност људи у региону, додајући да Велика Британија подржава евроатлантски пут региона и да тај пут остаје приоритет за британску владу.

Стјуарт Пич од децембра 2021. године ради као британски специјални изасланик за Западни Балкан, а недавну прву посјету Београду и Приштини искористио је да се представи онима са којима ће сарађивати.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар