Свијет

Пленковић: Комшић није изабран вољом хрватског народа

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ОБЈАСНИО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ОДБИО ДА СЕ СРЕТНЕ СА ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Андреј ПЛЕНКОВИЋ: Жељко Комшић није биран већинском вољом хрватског народа у БиХ него гласовима других народа. Он је за Хрватску владу и све друге институције Хрватске – члан Предсједништва, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ


ПРЕДСЈЕДНИК Владе Хрватске Андреј Пленковић је прокоментарисао зашто је јутрос одбио да се сусретне са члановима Предсједништва БиХ када је у Сарајево дошла делегација у којој је осим њега била предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Холандије Марк Руте.

Рекао је да он и Влада и друге институције Хрватске немају ништа против хрватског члана Предсједништв Жељка Комшића, али да сматрају да он није изабран вољом хрватског народа.

Истакао је да његов потез никако није био усмјерен ка томе да искаже непоштовање институцији Предсједништва.

– Захваљујући на инсистирању Хрватске, тим ЕУ је данас у Сарајеву, не случајно у овом саставу и не случајно овако рано. Он се односи на један проблем који постоји у БиХ од 2006. године, он се поновио 2010. а онда и 2018. и 2022. а односи се на избор хрватског члана Предсједништва БиХ. 

– Комшић је биран не већинском вољом хрватског народа у БиХ него гласовима других народа. Ми као хрватска Влада, а ја сам већ осму годину њен премијер, јако смо против тога не зато што имамо нешто против Комшића и Предсједништва него зато што принципијелно сматрамо да је важно да се равноптавност показује и у изборном процесу. Он је за Хрватску владу и све друге институције Хрватске члан Предсједништва, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ – појаснио је Пленковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар