Свијет

Порошенко позива бродове НАТО у Азовско море и тврди да је Путин руски цар који жели цијелу Украјину

У УВЈЕРЕЊУ ДА БОЉЕ ОД ЊИХ ЗНА ШТА ЈЕ ЗА ЊИХ ДОБРО – ПОЗВАО ЊЕМЦЕ ДА СЕ ОДРЕКНУ СЈЕВЕРНОГ ТОКА-2
  • Њемачком дневном листу „Билд“ рекао да његова три мала ратна брода нису ушла у Азовско море ради провокације, а командант Воино-поморских снага Украјине Игор Воронченко признао да их је послао у Керченски мореуз  да би у њему и у Азовском мору „показали за шта су способни“
  • Русија на Криму управо поставила већ четврти дивизион зенитних ракетних система С-400 – уз границу са Украјином. Командант авијације и ПВО руског Јужног војног округа Виктор Севостјанов: „Сада је Крим заштићен од могућих напада са ма које стране да неко покуша. Под контролом држимо све у кругу 400 километара. С-400 обарају све што лети на висинама до 30 километара. Независно од брзине којом лети. Дивизион С-400 може да истовремено прати и уништава до 300 ваздушних и копнених циљева“

ПРЕДСЈЕДНИК  Украјине Петар Порошенко оптужио је руског предсједника Владимира Путина да жели да анектира цијелу Украјину и позвао њемачку канцеларку Ангелу Меркел да подржи Кијев.

Порошенко је у интервјуу за данашњи њемачки дневни лист „Билд“ и медијску групу „Функе“ одбацио тврдње Русије да су три украјинска брода илегално ушла у руске воде у Азовском мору у недјељу и да је то била провокација, преноси Танјуг.

„Не вјерујте у Путинове лажи. Путин жели старо руско царство, Крим, Донбас, целу земљу. Као руски цар, како себе види, његово царство не може да функционише без Украјине. Он нас види као своју колонију“, рекао је Порошенко.

Он је позвао Њемачку, која је највећи купац руског гаса, да обустави изградњу гасовода Сјеверни ток-2 који би омогућио Русији да директно снабдијева Њемачку, заобилазећи Украјину.

„Треба нам снажна, одлучна и јасна реакција на агресивно понашање Русије. То значи и заустављање пројекта гасовода Сјеверни ток-2″, казао је украјински предсједник, преноси Ројтерс.

Порошенко је такође позвао на стационирање бродова НАТО-а у Азовском мору.

Америчка марионета у Кијеву не само да покушава да Њемцима објасни да није у њиховом интересу да купују руски гас, него и – по навици – бесрамно лаже.

Командант Воино-поморских снага Украјине Игор Воронченко изјавио је да је своја три мала ратна брода послао у Керченски мореуз  да би у њему и у Азовском мору „показали за шта су способни“.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, поводом Порошенковог позива НАТО  да пошаље ратне бродове у Азовско море упозорио је:

„Сам тај позив је усмјерен на даље провоцирање напетости. То је иста линија провоцирања иза које стоје предизборни интереси самог Порошенка“.

Песков је избјегао да одговори на питање како би Русија одреаговала на евентуални покушај бродова НАТО да уђу у Азовско море.

Индиректни одговор је и у чињеници да је Русија на Криму поставила већ четврти дивизион зенитних ракетних системс С-400. И да је њихове лансере поставила уз границу са Украјином.

Командант авијације и ПВО  руског Јужног војног округа Виктор Севостјанов објавио је:

„Сада је Крим заштићен од могућих напада са ма које стране да неко покуша. Под контролом држимо све у кругу 400 километара. С-400 обарају све што лети на висинама до 30 километара. Независно од брзине којом лети. Дивизион С-400 може да истовремено прати и уништава до 300 ваздушних и копнених циљева“.

Остала три дивизиона С-300 постављена су поред Евпаторије, Севастопоља и Феодосије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар