Одабрано Свијет

Порошенко ратно стање морао да ограничи само на појас уз границу са РФ и приобаље

ПОРАЗ БЕЗ БИТКЕ - УКРАЈИНСКА РАТНА МОРНАРИЦА СЕ У АЗОВСКОМ МОРУ ПРОПИСНО ОБРУКАЛА
  • Током дана га већи број посланика онемогућавао да наступи пред парламентом. Страсти спласнуле након што је објавиће да ће ратно стање бити скраћено на 30 дана и да ће реално функционисати „само у случају агресије са стране Русије“
  • Украјински заробљени официри и морнари признали да су имали наредбу да изведу провокацију у руским водама Азовског мора. А сама провокација била је понижавајућа и за непосредне актере и за режим у Кијеву
  • Не само зато што је Русија привремено `ухапсила` три њихова мала војна брода међу којима су оклопни артиљеријски чамци „Бердјанск“ и „Никопољ“. Јер „Бердјанском“ је командовао Роман Мокрјак, творац украјинске поморске тактике „Вучји чопор“, а и он је међу заробљенима и држао се тако да је искомпромитовао тактику коју је пропагирао као добитничку чак и против поморске силе попут Русије
  • Мокрјак је, сасвим конкретно, предложио да Кијев –произведе „чопор“ малих брзих бродова који би опкољавали велике руске ратне бродове попут вукова и уништавали их. У Азовском мору се управо увјерио колико су илузорне и опасне (и по њега самог) такве фантазије. А против себе су „Бердјанск“ и „Никопољ“ имали само патролне чамце руске пограничне службе

ВРХОВНА рада (парламент) Украјине утврдила указ шефа државе Петра Порошенко о завођењу ратног стања у трајању од 30 дана – од 28. новембра до 29. децембра.

За је гласало 276 посланика, а потребни минимум је био – 226.

Могуће је да би све било другачије да Порошенко није прво одустао од ратног стања од 60 дана, а непосредно пред изјашњавање у Ради и од намјере да важи на цијелој територији земље.

Након што је велики број посланика током дана блокирао трибину Врховне раде – да он не би могао да наступи, Порошенко је пред нови долазак у парламент (касно поподне) објавио да ће ратно стање важити само на дијелу територије.

Прецизирао је: „Ратно стање ће бити на снази само у областима уз границу са Русијом, дуж придњестровског дијела границе Молдавије и уз обалу црног и Азовског мора. Ратно стање ће реално функционисати у случају агресије са стране Русије“.

Порошенку у земљи гори под ногама, а Москва поводом Украјине више не прави ни тактичке ни стратешке грешке.

Федерална служба безбједносна Русије саопштила је да је један од притворених украјинских официра признао да је пролазак украјинских бродова кроз Керченски мореуз био провокација.

„Радио захтјев (руске обалске страже) био је намјерно игнорисан. На броду је било оружје и муниција. Био сам свјестан да је ријеч о провокативној акцији”, рекао је капетан треће класе Владимир Лесовој.

ФСБ је саопштила да су извођење провокације у Керченском мореузу координисала двојица припадника украјинске службе безбједности, а да су улазак три украјинска брода у руске територијалне воде „директно наредиле кијевске власти”.

У функцији провокације било је и игноирисање обавезе да руској обалској стражи у Керчу пријаве пролазак кроз мореуз најмање 24 сата унапријед.

Украјинци своју провокацију ипак нису ни замислили ни извели перфектно, иако им одговара и што је Русија привремено `ухапсила` три њихова мала војна брода међу којима су оклопни артиљеријски чамци „Бердјанск“ и „Никопољ“.

„Бердјанском“ је командовао Роман Мокрјак, творац украјинске поморске тактике „Вучји чопор“. Он је међу заробљенима, а држао се тако да је искомпромитовао тактику коју је пропагирао као добитничку чак и против поморске силе попут Русије.

Мокрјак је, сасвим конкретно, предложио да Кијев – с обзиром на економску ситуацвију у земљи која не омогућава градњу флоте бродова и подморница која би могла да конкурише Црноморској ратној флоти Русије – произведе „чопор“ малих брзих бродова који би опкољавали велике руске ратне бродове попут вукова и уништавали их.

У Азовском мору се увјерио колико су илузорне и опасне (и по њега самог) такве фантазије. А против себе су „Бердјанск“ и „Никопољ“ имали само патролне чамце руске пограничне службе.

Заробљен је и командир „Никопоља“ Богдан Небилица који је претходно прошао специјалну обуку у морнарици Сједињених Држава…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар