Одабрано Свијет

Посланик британске владајуће партије: Лондон постаје саучесник у злочинима Израела у Гази

КРИСПИН БЛАНТ ЈЕ И КОДИРЕКТОР „МЕЂУНАРОДНОГ ЦЕНТРА ПРАВДЕ ЗА ПАЛЕСТИНЦЕ“
  • Блантов Центар намерава да кривично гони званичнике британске владе за „помагање и подржавање ратних злочина у Гази“
  • Оценио је да је Израел „већ дуго времена изузет од међународног права и некажњив“ и позвао је Велику Британију да подржи позиве УН на прекид ватре и укидање потпуне блокаде: „Ово мора да престане… Ако је одговор на зверство (Хамаса) незаконито зверство које је још горе по обиму – куда то води?“

ПОСЛАНИК британске владајуће Конзервативне партије Криспин Блант, који је кодиректор Међународног центра правде за Палестинце, рекао је за Скај њуз да није сигуран да су његове колеге у Вестминстеру свесне „правне опасности у којој се налазе“.

Учинио је то док се Израел суочава са критикама јер је наредио да више од милион људи у Гази напусти своје домове.

Међународни центар правде за Палестинце објавио је да намерава да кривично гони званичнике британске владе за „помагање и подржавање ратних злочина у Гази“.

Потез долази као одговор већ на упозорење Израела да 1,2 милиона људи који живе у северном делу појаса Газе одмах напусте своје домове и преселе се на југ.

Блант је за Скај њуз рекао да „није сигуран да су (његове) колеге схватиле законску опасност у којој се налазе“ и да „свако мора да делује да обузда људе“ ако зна да ће се ратни злочини догодити.

Ако знате да ће нека страна починити ратни злочин – а ово присилно премештање људи у Гази управо је повреда једног од статута који регулише међународно право и обавезује све државе у овој области – онда себе чините саучесником“, рекао је он.

„И како се међународно право развило у овој области, чињеница да сте саучесник чини вас подједнако кривим као што је крива страна која је извршила злочин.

Форин офис је тим поводом саопштио да Израел има „право да се брани“, али је додао да би земља требало да предузме „све могуће мере да заштити обичне Палестинце и омогући хуманитарну помоћ“.

„Наравно, сва наша срца су уз Израел и тамошње људе због ужасног злочина који је почињен“, рекао је Блант.

„Али оно што нам није дозвољено је да будемо сведоци како се један злочин нагомилава на други, што ће погоршати ситуацију, а и суштински је погрешно.

Додао је да је Израел „већ дуго времена изузет од међународног права и некажњив“ и позвао је Велику Британију да подржи позиве УН на прекид ватре и укидање потпуне блокаде.

„Ово мора да престане“, рекао је Блант. „Ако је одговор на зверство (Хамаса) незаконито зверство које је још горе по обиму – куда то води?“

Франческа Албанезе, специјални известилац Уједињених нација за окупиране палестинске територије, критиковала је британску владу што је Израелу дала „кард бланш” тврдећи да „има право да се брани”.

Она је за Скај њуз рекла: „Велика Британија је Израелу већ дала кард бланш да ради шта год жели, јер погледајте анексију великих делова Западне обале која је ове године званично објављена. Да ли је неко реаговао на ово? Не колико ја знам, осим речима и ту и тамо осудама на пола уста“.

Данијел Леви, бивши преговарач за Израел под лабуристичком владом Ехуда Барака, оптужио је Британију да је у досадашњу ситуацију „уместо апарата за гашење пожара, унела бацач пламена“.

Он је прошле недеље за Скај њуз рекао да у његовој реченици „Израел има право да се брани“ недостаје део: „поштујући међународно право, међународно хуманитарно право, законе рата и друго“.

Портпарол Форин офиса изјавио је да је Израел претрпео „шокантно бруталан терористички напад“ и да је само Хамас „одговоран за сукоб“ и додао:

„Подржавамо право Израела да се брани и да предузме акцију против тероризма. За разлику од Хамаса, израелски председник Херцог је рекао да ће њихове оружане снаге деловати у складу са међународним правом. С обзиром на то да се Хамас уградио у цивилно становништво у Гази, важно је да Израел предузме све могуће мере да заштити обичне Палестинце и олакша хуманитарну помоћ“.

(сажета верзија текста)

Линк оригинала:

Israel-Hamas war: UK could be complicit in Gaza war crimes, Tory MP warns | World News | Sky News

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар