Свијет

Посљедњих година у САД у масовним пуцњавама гине више од 50 људи

СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА ГИНУЛО ЈЕ У ПРОСЈЕКУ „САМО“ ПО ОСМОРО
  • Истраживање које је финансирало Министарство правосуђа САД показало да је 31 одсто починилаца масовних убистава проживјело трауме током дјетињства, а да је 80 одсто било „у кризи“

ИСТРАЖИВАЧКИ пројекат, који је финансирала америчка влада, показује узлазни тренд масовних убистава у САД и открива да расте број страдалих.

Већина људи који почине такво насиље раније је проживјела трауме или се налази у кризној животној ситуацији – један је од закључака истраживања.

У студији „Пројекат насиља“, коју је финансирао Национални институт правде америчког Министарства правосуђа, проучена су 52 случаја масовне пуцњаве – дефинисане као убиство четири или више људи, која су се догодила током посљедњих 50 година.

Истраживање показује да се од свих случајева масовне пуцњаве у периоду 1966. до 2019. година више од пола збило од 2000. па надаље.

Од тога, 20 одсто догодило се између 2010. и 2019. године. У посљедњих пет година које је студија проучавала, у просјеку је 51 особа годишње гинула у масовним пуцњавама, док је 1970-их, у просјеку, од тога гинуло годишње осморо људи.

Ова студија – једна од најопсежнијих процјена података о масовном насиља до сада – показује дубоко узнемирујући тренд: више Американаца умире због масовних пуцњава него икад прије у новијој историји, упозорава Ејми Соломон из Канцеларије за правосудне програме.

У студији су анализирани подаци о масовним пуцњавама кориштењем јавно доступне базе података, а радило се о отвореним изворима попут новина или друштвених мрежа. Анализа неких података истраживања показује да је самоубилачка намјера јак индикатор/карактеристика починиоца масовних убистава.

Такође, 31 одсто починилаца проживјело је трауме током дјетињства, а 80 одсто било је „у кризи“.

Велики постотак извршилаца масовних убистава, њих 48 одсто, унапријед је подијелило своје планове /односно обавијестило о томе/ са члановима породице, пријатељима, полицијом или странцима, преносе агенције.

(Срна)

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар