Свијет

Потписе на „Сјеверну Македонију“ ставили Димитров и Коцијас, Ципрас то назвао „срећном пјесмом“

ИСТОРИЈСКИ ДОКУМЕНТ ПОТПИСАН У СЕЛУ ПСАРАДЕС СА ГРЧКЕ СТРАНЕ ПРЕСПАНСКОГ ЈЕЗЕРА
  • Зоран ЗАЕВ: Помјерили смо планине. Данас стављамо тачку на вишегодишње разлике које су подигле зид који је спрјечавао пријатељство два народа. Договор доноси корист грађанима обе земље и ствара нову реалност у региону
  • Алексис ЦИПРАС: Данас овдје у Преспи почињемо да пишемо нову срећну пјесму. Ја сам љубитељ балканске музике, нарочито блех музике, а ево дође вријеме да опет пјевамо срећне пјесме на Балкану. Једну такву нову пјесму почињемо да пишемо овдје у Преспи. Наш циљ је да се ова пјесма радости пјева вјековима и да је пјевају многе будуће генерације и на нашем и на вешем језику. И у нашој и у вашој земљи
  • Потписивању присуствовали и Федерика Могерини, Јоханес Хан, Розмари ди Карло, Метју Нимиц и чланови обе владе

ДОГОВОР Македоније и Грчке којим се рјешава двоиподеценијски спор око имена Македонија данас су у грчком селу Псарадес у пограничном региону Преспа потписали шефови дипломатија Никола Димитров и Никос Коцијас у присуству премијера двије земље и представника Европске уније и Уједињених нација које су посредовале у преговорима.

Претходно су се окупљенима, међу којима су били високи представници Европске уније и Уједињених нација и бројни новинари, обратили премијери Грчке Алексис Ципрас и Македоније Зоран Заев који су се међусобно назвали пријатељима, оцјењујући потписивање договора „историјским даном“.

„Потписивањем договора о рјешавању спора који је трајао скоро три деценије и о стратешком партнерству, заиста смо помјерили планине. Данас стављамо тачку на вишегодишње разлике које су подигле зид који је спрјечавао пријатељство два народа. Договор доноси корист грађанима обе земље и ствара нову реалност у региону“, рекао је македонски премијер.

Како је истакао, договором се ствара шанса и историјска могућност за појачану сарадњу двије сусједне земље, за снажније економске везе и виши раст и развој.

„Данас можемо слободно да кажемо да смо поносни на овај наш договор, јер смо изабрали рјешење које нас уједињује“, рекао је Заев.

Потписивању договора присуствовали су висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, комесар за проширење Јоханес Хан, подсекретарка УН за политичка питања Розмари ди Карло и медијатор УН у маратонском спору Метју Нимиц.

Грчки премијер је све оцјенио овако: „Данас овдје у Преспи почињемо да пишемо нову срећну пјесму. Ја сам љубитељ балканске музике, нарочито блех музике, а ево дође вријеме да опет пјевамо срећне пјесме на Балкану. Једну такву нову пјесму почињемо да пишемо овде у Преспи. Наш циљ је да се ова пјесма радости пјева вјековима и да је пјевају многе будуће генерације и на нашем и на вашем језику. И у нашој и у вашој земљи. Та пјесма ће славити мир“.

Ципрас је оцијенио да су и он и Заев извршили своју „патриотску дужност“, а на грађане обе земље је апеловао да договор прочитају и прихвате без предрасуда.

Још је додао: „Ако је душа сваког народа његова историја, онда овај договор одсликава душе наша два народа“.

Документ је потписан у посебно подигнутом „шатору“, а делегација Владе Македоније је на свечану церемонију пристигла глисерима са македонске стране.

Делегацију коју је предводио Заев на пристаништу су дочекали Ципрас и шеф дипломатије Коцијас са другим министрима грчке владе. Након срдачног дочека уз загрљаје и снажан аплауз, премијери су са министрима отишли на потписивање договора.

Поред Заева и Димитрова у Псареседес су дошли и вицепремијерка и министарка одбране Радмила Шекеринска, вицепремијер за европска питања Бујар Османи и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски.

Након обраћања премијера Ципраса и Заева, састанак делегација влада Македоније и Грчке је настављен на македонској страни пограничног подручја Преспе – билатералним разговорима и заједничким ручком у селу Отешево. Догађаје на обали Преспанског језера пратиле су снажне мјере обезбјеђења.

Договором Ципраса и Заева, који је постигнут 12. јуна, предвиђено је да Македонија промјени име у „Република Сјеверна Македонија“ уз промјену Устава и референдум, а да Грчка престане да спречава пријем Македоније у НАТО и отпочињање преговора о приступању ЕУ.

Споразум два премијера поздравиле су ЕУ, НАТО, САД и друге земље, међу којима је и Русија.

Критичари Ципраса и Заева оптужују за издају.

Бета – Факти

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар