Свијет

Представнички дом тражи да Трамп буде опозван, са забраном новог кандидовања за шефа државе

ТВРДИ ДА ЈЕ ТРАМП НАХУШКАО МАСЕ НА КАСПИТОЛ И ДА ЈЕ МОГУЋ ИМПИЧМЕНТ ЕКС-ШЕФА ДРЖАВЕ
  • „Представнички дом није изгласао импичмент (Трампу) зато што је давао непопуларне политичке изјаве. Већ зато што је намјерно подстицао на насилну побуну против државе. То његово подстицање на побуну против власти Сједињених Држава довело је до поремећаја процеса мирног преноса власти. То је био најегресивнији злочин против Устава који су предсједници државе икада починили“
  • Трампови адвокати указују да Сенат нема надлежност да суди бившем лидеру земље, који тренутно више не обавља ни једну јавну функцију и приватно је лице. Упозоравају да Представничком дому – у свему што му је послужило као изговор за импичмент – недостаје corpus delicti

ТУЖИОЦИ Представничког (доњег) дома Конгреса САД инсистирају на томе да је бивши шеф државе Доналд Трамп „намјерно подстицао своје присталице на побуну“ на дан њиховог упада у Капитол.

Зато инсистирају да Сенат (горњи дом Конгреса) осуди Трампа и изгласа му импичмент.

Ово садржи документ који је Представнички дом објавио као свој став уочи почетка „суђења Трампу“ у Сенату.

У том документу се још наглашава:

„Представнички дом није изгласао импичмент (Трампу) зато што је давао непопуларне политичке изјаве. Већ зато што је намјерно подстицао на насилну побуну против државе. То његово подстицање на побуну против власти Сједињених Држава довело је до поремећаја процеса мирног преноса власти. То је био најегресивнији злочин против Устава који су предсједници државе икада починили“.     

Тужиоци-демократе тврде: „Постоји више него довољно доказа о понашању предсjедника Трампа. Он нема достојно оправдање или линију одбране за своје поступке, а његови напори да избjегне одговорност потпуно су узалудни. Представнички дом ће током поступка удоказати да предсjедник Трамп заслужује осуђујућу пресуду и забрану заузимања <…> било које функције <…> [у власти] Сједињених Држава у будућности“.

Тврде такође да Сенат „има право да доврши поступак импичмента бившем предсjеднику, чак и ако тренутно не обавља ниједну функцију, с обзиром да постоји одговарајући пресjедан и таква могућност је прописана америчким уставом“.

Трампови адвокати су представили сличан документ, у којем су позвали амерички Сенат да га ослободи свих оптужби, а покушај уклањања већ бившег предсjедника са функције назвали „политичким спектаклом“.

Посебно су указали да Сенат нема надлежност да суди бившем лидеру земље, који тренутно више не обавља ни једну јавну функцију и приватно је лице.

Трампови адвокати упозоравају да Представничком дому – у свему што му је послужило као изговор за импичмент – недостаје corpus delicti.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар