Свијет

Привремени канцелар Александер Шаленберг – Курц поднио оставку због оптужби за корупцију

ТУЖИЛАШТВО АУСТРИЈЕ ОТВОРИЛО ИСТРАГУ ПРОТИВ ЊЕГА И ДЕВЕТОРИЦЕ ИЗ ВРХА ВЛАДАЈУЋЕ ПАРТИЈЕ
  • У обраћању јавности обзнанио: „Повлачим се да земља избегла хаос и пат ситуацију у којој се налази коалиција. Бићу шеф посланичког клуба ОВП у парламенту. Вратићу се чим се потврди да су оптужбе неосноване“
  • Признао да су оптужбе против њега помијешане са СМС порукама које је написао у емотивним тренуцима и додао: „Поједине поруке не бих поново тако формулисао, али сам и ја човјек са емоцијама и грешкама
  • Себастијан Курц се – заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном – најактивније залагао за побољшавање односа ЕУ са Русијом

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц (35) поднио је оставку на положај премијера.

Предсједнику Аустрије, Александеру ван дер Белену, за новог канцелара предложио је досадашњег министра спољних послова Александера Шаленберга.

Учинио је то као лидер владајуће Народне партије (ОВП).

Курц је објасио да је поднио „привремену оставку“.

– Повлачим се да би земља избјегла хаос и пат ситуацију у којој се налази коалиција. Бићу шеф посланичког клуба ОВП у парламенту – рекао је Курц у обраћању грађанима.

Државно тужилаштво за борбу против корупције је отворило истрагу против Курца и девет чланова врха његове партије ОВП због мита и корупције.

Курц је нагласио да ће бити под оставком док се оптужбе против њега и партије не разјасне и навео да тим потезом спрјечава пад владе и расписивање превремених избора.

Он не крије да жели да се врати на мјесто канцелара чим се оптужбе Тужилаштва против њега „покажу као неосноване“.

Истакао је да ће – без обзира на оптужбе – остати на челу своје партије.

Шаленберг није члан Народне партије, коју води Курц, па би био прихватљивији за коалиционе партнере Зелене.

– Налазимо се у ситуацији у којој је дошло до заоштравања односа између двије странке у владајућој коалицији, а тиме и до пат ситуације, и то у време када се земља и даље суочава са тешким проблемима, јер пандемија није прошла, економски опоравак је тек почео, а социјално-еколошки пакет мјера је договорен, али још није усвојен – објаснио је Курц у обраћању грађанима.

Оцијенио је да би било неодговорно да се одговорност за вођење земље препусти експерименту од четири странке који би зависио од благонаклоности лидера десничарске Слободарске партије (ФПО) Херберта Кикла.

Курц је навео да су оптужбе из 2016, које су сада активиране, нетачне и да ће учинити све да их расвијетли и оповргне:

То је нешто са чим су се многи високи политичари у земљи и иностранству суочавали. Сада имамо, међутим, ситуацију да се коалициони партнер (Зелени) позиционирао против мене. Многи кажу да је то неправда, а лично бих био срећан да у нашој земљи важи претпоставка невиности – додао је.

Тврди да су оптужбе против њега помијешане са СМС порукама које је написао у емотивним тренуцима:

– Поједине поруке не бих поново тако формулисао, али сам и ја човјек са емоцијама и грешкама.

Курц се – заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном – најактивније залагао за побољшавање односа ЕУ са Русијом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар