Одабрано Свијет

Професорка Универзитета Минесоте позвала на уништење САД као пројекта насељеника

МЕЛАНИ ЈАЗИ ЈЕ СУОСНИВАЧ THE RED NATION, А ПРИПАДА НАРОДУ НАВАХО
  • Сједињене Државе оквалификовала као најграбежљивију империју у историју и позвала Вашингтон да деколонизује (врати) земље које је отео староседеоцима

Извор: Факти

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су отеле земљу аутохтоном народу Америке, па их је неопходно „деколонизовати“ и „уништити као пројекат насељеника“, цитира Newsweek професорку Мелани Јази са Универзитета у Минесоти.

Она припада народу Навахо, а на панелу групе за људска права The Red Nation, упоредила је окупацију индијанских земаља од стране америчке владе са окупацијом Палестине од стране Израела коју подржавају САД.

Бројни амерички корисници интернета су «на нож» дочекали оцене  професорке Јази, тврдећи да је позвала на „уништење Сједињених Држава као пројекта насељеника“.

Јази је суоснивач Црвене нације, па није изненађујуће што је указала да Вашингтон спонзорише израелску окупацију палестинских земаља.

Оценила је да су „САД највећа грабежљива империја која је икада постојала на планети», па их треба одасвуд истерати и вратити земљу староседеоцима.

Конзервативци на Х (бившем Твитеру) осудили су речи Јази, које су на десничарском налогу Libs of TikTok оквалификоване као позивање на «геноцид над тлачитељима“.

Непрофитна организација Mythinformed истакла је да професорка „оправдава малтретирање људи који се не слажу са њом“ и да стога треба ускратити финансијску подршку Универзитету Минесоте.

У међувремену је пропалестинска група Универзитета у Њујорку  CUNY4Palestine говор Мелани Јази назвала „моћним наступом“ и позвала Libs of TikTok да не приписује своје „геноцидне склоности“ другима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар