Свијет

Провокација: Четири израелска F-16 тукла Латакију кријући се иза обореног руског Ил-20

ШОЈГУ ЛИБЕРМАНУ: ОДГОВОРНОСТ ЛЕЖИ ПОТПУНО НА ИЗРАЕЛУ (ИАКО ЈЕ ИЛ-20 ПОГОДИО СИРИЈСКИ С-200)
  • Министар одбране РФ  Сергеј Шојгу ставио до знања Авигдору Либертману да Русија оно што се догодило сматра и провокативним са стране Израела и опасним и да за себе резервише право на „адекватне узвратне мјере“
  • Израелски F-16 атаковали индустријску зону сиријског града Латакије кријући се иза Ил-20 који се у тим тренуцима налазио 35 километара од обала Сирије и ишао на слијетање у авио-бази Хмејмим. Министарство одбране РФ прецизирало да су израелски пилоти на тај начин Ил-20 намерно довели под удар сиријске ПВО која га је – гађајући израелске ловце – оборила ракетним системом С-200

МИНИСТАР одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – у телефонском разговору је израелском колеги, Авигдору Либерману, предочио да кривица за оборени извиђачки авион Ил-20 и погибију 15 руских војних лица у потпуности лежи на Израелу.

Министарство одбране РФ је саопштило да је Шојгу оптужио Израел да су његова четири F-16 атаковала индустријску зону сиријског града Латакије кријући се иза Ил-20 који се у тим тренуцима налазио 35 километара од обала Сирије.

Прецизирао је да су израелски пилоти на тај начин Ил-20 намерно довели под удар сиријске ПВО која га је – гађајући израелску ловце – оборила ракетним системом С-200.

Министарство одбране РФ је пренијело и Шојгуову оцјену да су израелски авиони „намјерно створили опасну ситуацију код Латакије јер они који управљају његовом авијацијом нису могли да не виде велики Ил-20 са четири мотора која се спремао за слијетање у авио-бази Хмејмим.

Шојгу је ставио до знања Либерману да Русија оно што се догодило сматра и провокативним са стране Израела и опасним и да за себе резервише право на „адекватне узвратне мјере“.

Шојгу је у истом телефонском разговору указао да је Москва различитим каналима више пута позивала Израел да се уздржава од удара по Сирији.

Нагласио је да Израел није упозорио команду руских снага у Сирији да планира напад у „зони Латакије“. Односно: да је то учињено – минут пред напад F-16 када је за све било прекасно.

Портпарол Кремља – Дмитриј Песков – изјавио је да је државни врх Русије крајње забринут створеном ситуацијом, али да обарање Ил-20 неће угрозити договор Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана о демилитаризацији Сирије.

Руски бродови су већ из мора извукли остатке Ил-20 и тијела 15 погинулих припадника Оружаних снага РФ. На 27 километара западно  од сиријског насеља Баниас.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар