Свијет

Путин: Амерички функционери лете по свијету и пријете – не би ли доказали да су САД империја

ЗЕМЉЕ НАТО НЕКА ВОДЕ РАЧУНА ДА МАЈУ МАЛУ А ГУСТО НАСЕЉЕНУ ТЕРИТОРИЈУ
  • По завршетку посјете Узбекистану предсједник РФ рекао: „Амерички политички коментатори и аналитичари директно говоре да су Сједињене Државе империја. Њихове империјалне амбиције су у великој мјери везане за домаће политичке догађаје. Тамо ће ускоро предсједнички избори, а садашње власти желе да потврде свој статус империје“
  • Упозорио: „Ако неки војни контингенти из различитих земаља уђу у Украјину заједно са Пољацима, други ће отићи, Пољаци никада, то је очигледна ствар… Али, ко год буде тамо, биће у зони разарања наших оружаних снага. Да ли им то треба? Видјећемо, а ми ћемо радити како нам одговара, без обзира ко се налази на територији Украјине. То нека сви знају“

ВЛАДИМИР Путин је изјавио да су „елементи империјалног понашања САД“ повезани са предстојећим америчким изборима.

По завршетку посјете Узбекистану, ту своју оцјену је додатно прецизирао:

„Вашингтонски званичници лете по цијелом свету – сад у Латинску Америку, сад у Африку, сад на Исток – а свуда застрашују – то су елементи империјалног понашања. Уосталом, амерички политички коментатори и аналитичари директно говоре да су Сједињене Државе империја. Њихове империјалне амбиције су у великој мјери везане за домаће политичке догађаје. Тамо ће ускоро предсједнички избори, а садашње власти желе да потврде свој статус империје“.

Поводом све гласнијих пријетњи ударима западним прецизним ракетама по руској територији, Путин је упозорио:

„Сви који тако наступају морају бити свјесни са чиме се играју када то изговарају. Такво оружје се не може користити без средстава за извиђање из свемира. Такво оружје се користи без присуства украјинског војног особља. Стална ескалација сукоба, укључујући нападе на мирна подручја градова, довешће до озбиљних посљедица. Земље НАТО нека воде рачуна да имају малу а густо насељену територију“.

Путин је нагласио да су тренутно легитимни само њен парламент и његов спикер.

Потом је прокоментарисао изјаву главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског о озваничењу присуства француских плаћеника на територији Украјине:

– Русија одавно зна да су они тамо. И то накнадно легитимисање је ескалација и још један корак ка глобалном сукобу. Ако неки војни контингенти из различитих земаља уђу у Украјину заједно са Пољацима, други ће отићи, Пољаци никада, то је очигледна ствар… Али, ко год буде тамо, биће у зони разарања наших оружаних снага. Да ли им то треба? Видећемо, а ми ћемо радити како нам одговара, без обзира ко се налази на територији Украјине. То нека сви знају“.

Поводом „мировне конференције о Украјини“, у Швајцарској половином јуна, рекао је:

„Желе да створе привид да све то подржава то што они конструишу, односно – да то представе као позицију међународне заједнице. Само, то им неће поћи за руком“.

Руски лидер је рекао да се сјећа Јенса Столтенберга из времена када је био предсједник владе Норвешке и да може посвједочити да тада „није патио од деменције“.

Раније је председник Бjелорусије Александар Лукашенко рекао да се Европа плаши да противрјечи Американцима поводом Украјине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар