Свијет

Путин: ДНР и ЛНР прогласиле независност по „косовском преседану“ који је оверио Међународни суд правде

ГУТЕРЕШУ РЕКАО ДА ЈЕ МОСКВА НА ОПЕРАЦИЈУ БИЛА ПРИНУЂЕНА ДА БИ ДОНБАС СПАСИЛА ОД ГЕНОЦИДА
  • Владимир ПУТИН: „Русија специјалну операцију у Украјини изводи у складу са Повељом УН. Добро се сјећам одлуке Међународног суда правде која каже да у остваривању права на самоопредјељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда коју су сви подржали“
  • „Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“: «Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе урадио“

РУСИЈА специјалну операцију усмјерену на заштиту Донбаса визводи у складу са Повељом УН – рекао је Владимир Путин на генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешем.

Нагласио је да Москва била принуђена да призна Доњецку и Луганску Републику да би престао геноцид над људима који у њима живе.

Указао је да су самопроглашене Луганска и Доњецка Република постале независне по аналогији са одлуком Међународног суда правде о ситуацији на Косову, коју су, како је рекао, сви подржали.

„Лично сам прочитао сва документа Међународног суда правде о ситуацији на Косову. Добро се сјећам одлуке Међународног суда, која каже да у остваривању права на самоопредјељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда“, рекао је Путин, преноси РИА Новости.

Он је додао да су ДНР и ЛНР имале такво исто право да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти „јер је преседан створен“.

Руски лидер је нагласио да Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“ и додао да Русија „зна ко стоји иза те провокације:

«Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио.

Путин је Гутерешу, са којим је разговарао око 60 минута, рекао и да су борбе у Мариупољу завршене:

„Ситуација у том граду је сложена, чак и трагична. А заправо је – једноставна. Управо сам разговарао са предсједником Турске Ердоганом који је рекао да су Мариупољу још воде воје операције. Истина је међутим, да су тамо борбе завршене. Тамо нема непријатељстава, завршена су! Повријеђени и рањени су у нормалним условима. Добијају квалификовану медицинску његу. Више од 1.300 украјинских војника се предало, свим рањеним је указана љекарска помоћ. Фабрика Азовстаљ је потпуно изолована, а ни тамо нема војних операција“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар