Вијести Свијет

Путин, Ердоган и Рохани гаранти територијалне цјеловитости Сирије

ВАЖАН ДОГОВОР ЛИДЕРА ТРИ ЗЕМЉЕ НА „СИРИЈСКОМ САМИТУ“ У АНКАРИ
  • За заједнички стратешки циљ прогласили „потпуну ликвидацију Исламске државе, Џебхат ан-Нусра и других терористичких групација у Сирији повезаних са Ал Каидом
  • Ердоган је упозорио да ће његова армија наставити операције у Сирији уколико курдске снаге не напусте Манбиџ

ФОРМАТ мировних преговора о Сирији у Астани једина је међународна иницијатива која је помогла смањењу насиља широм Сирије, поручили су у заједничком саопштењу предсједници Русије Ирана и Турске Владимир Путин, Хасан Рохани и Реџеп Тајип Ердоган.

У заједничкој изјави тројице лидера, који су се срели у Анкари, наглашава се: „Иран, Турска и Русија наставиће да сарађују све до потпуне ликвидације Исламске државе, Џебхат ан-Нусра и других терористичких групација у Сирији повезаних са Ал Каидом“.

Руски лидер је додатно нагласио: „То је наш стратешки циљ јер терористи не одустају од покушаја да дестабилизују ситуацију“.

Ердоган је са своје стране упозорио да ће његова армија наставити операције у Сирији уколико курдске снаге не напусте Манбиџ. Притом је прецизирао:

„Нећемо се заустављати све док не осигурамо безбједност свих дијелова Сирије који су под контролом курдских терориста и снага самоодбране. Ово, наравно, првенствено укључује Манбиџ“.

Ердоган је посебно нагласио да су Иран, Русија и Турска земље гаранти територијалне цјеловитости Сирије и да су се он, Путин и Рохани договорили о неким „даљим корацима“ за разрјешење сиријске кризе, али није открио никакве подробности.

Путин, Рохани и Ердоган су се први пут на овакав начин – на  свом „сиријском самиту“ – срели у Сочију 22. новембра прошле године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар