Одабрано Свијет

Путин и Ердоган се после шест сати договорили о прекиду ратних дејстава у сиријском Идлибу

РУСКЕ И ТУРСКЕ СНАГЕ ЋЕ ОД 15. МАРТА ЗАЈЕДНО ПАТРОЛИРАТИ ДУЖ СТРАТЕШКИ ВАЖНОГ ПУТА М4
  • Усаглашени документ предвиђа прекид војних операција дуж целе линије додира у поноћ 6. марта и приврженост суверенитету и територијалној целовитости Сирије
  • Владимир ПУТИН: «Нисмо увек сагласни са нашим турским партнерима око онога што се догађа у Сирији, али смо увек када је долазило до критичних момената успевали – ослањајући се на високи ниво међусобних односа – да пронађемо додирне тачке дођемо до прихватљивог решења. Тако је било и овога пута»

ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Турске – Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган – у Кремљу су пуна три сата у четири ока разговарали о рату у Сирији. И о односима својих земаља не само поводом Сирије.

Уследио је разговор државних делегација две земље који се такође `развукао` на три сата. Са истом амбицијом: да се не дозволи да рат у сиријској провинцији Идлиб изађе испод контроле и доведе у питање руско-турске односе.

На самом старту разговора – који је био отворен за новинаре и камере – Путин је оценио да се ситуација у Идлибу толико погоршала да је учинила неопходним његов сусрет са Ердоганом. 

Изразио је жаљење због погибије турских војника у Идлибу, али и нагласио да ни Сирија ни руски војни представници у тој земљи нису знали где ће се налазити. Ово је значило: и сами су криви јер су били тамо где по споразумима из Астане и Сочија није требало да буду…    

Ердоган у присуству новинара ништа није оспоравао. Нагласио је да приоритетним сматра даљи развој односа између Анкаре и Москве.

Лидери две земље су се по завршетку преговора заједно појавили пред новинарима.

Путин је саопштио да су нашли «прихватљиво решење за Идлиб»:

«Нисмо увек сагласни са нашим турским партнерима око онога што се догађа у Сирији, али смо увек када је долазило до критичних момената успевали – ослањајући се на високи ниво међусобних односа – да пронађемо додирне тачке дођемо до прихватљивог решења. Тако је било и овога пута, а показало се и да можемо да проналазимо заједнички приступ кључним међународним проблемима».

Нагласио је да су две делегације усагласиле документ који треба да заустави рат у «зони деескалације» Идлибу, заустави страдања цивила и подстакни мировне преговоре међу сиријским сукобљеним странама.

Признајући да шесточасовни преговори нису били лаки, Путин је посебно нагласио да су обе делегације остале привржене поштовању суверенитета и територијалне целовитости Сирије.

Усаглашени документ као главне има ове тачке:

1. Прекид војних операција дуж целе линије додира у поноћ 6. марта;

2. Русија и Турска северно и јужно од магистралног пута М4 стварају коридор безбедности ширине шест (6+6) километара;

3. Русија и Турска ће заједнички, почев од 15. марта.

http://fakti.org/kremlj/putinierdoganseposlesestsatidogovorilioprekiduratnihdejstavausirijskomidlibu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар