Свијет

Путин и Шојгу командовање операцијама у Украјини повјерили начелнику Генералштаба Герасимову

ПРОМЈЕНА ОБЈАШЊЕНА „ШИРЕЊЕМ СКАЛЕ ЗАДАТАКА“ КОЈИ ЋЕ БИТИ РЈЕШАВАНИ У ДАЉЕМ ТОКУ БОРБИ
  • Замјеници Валерија ГЕРАСИМОВА на тој функцији биће – главнокомандујући Ваздушно-космичким снагама генерал армије Сергеј СУРОВИКИН, главнокомандујући Копненим снагама генерал армије Олег САЉУКОВ и замјеник начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Алексеј КИМ

ВЛАДИМИР Путин дао је још већи значај руској специјалној војној операцији у Украјини. Са вјероватном процјеном да су у „украјинском рвању“ са Западом могућа додатна заоштравања, а да ће сама операција имати уистину далекосежне посљедице.

Са његовим мандатом је министар одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – начелника Генералштаба оружаних снага РФ – Валерија Герасимова – именовао за команданта Здружених снага укључених у специјалну операцију.

Како је саопштило Министарство одбране РФ, његови замјеници на тој функцији постали су – главнокомандујући Ваздушно-космичким снагама генерал армије Сергеј Суровикин, главнокомандујући Копненим снагама генерал армије Олег Саљуков и замјеник начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Алексеј Ким.

Ове кадровске промјене су – како је објаснило Министарство – условљене ширењем скале задатака који ће бити рјешавани у даљем току специјалне операције, као и са потребом да се организује ближа интеракција између различитих родова и већих војних формација укључених у операцију.

Валериј Герасимов

Валериј Герасимов родио се у Татарстану, а каријеру је почео 1977. године као командир вода.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије постао је у новембру 2012. године. Отада је члан Савјета безбједности Русије.

Учествовао је у другој чеченској кампањи и у војној операцији Оружаних снага Русије у Сирији.

Херој је Руске федерације.

Од октобра је командант Здружених снага био Сергеј Суровикин којем је Путин крајем 2022. године уручио Орден Светог Георгија 3. степена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар