Одабрано Свијет

Путин: Не вјерујем да се примиче наш нуклеарни чеони судар са Америком, али је Русија спремна за све

НАГЛАСИО ДА ЈЕ РУСКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА МОДЕРНИЈА ОД АМЕРИЧКЕ ЧИЈУ ЈЕ ПРО ОБЕСМИСЛИО „АВАНГАРД“
  • „Америчке трупе су на руској територији већ једном биле интервенционистичке, ми то знамо. Русија ће их тако третирати и ако се појаве на територији Украјине“
  • Председник РФ оценио да Пољска – ако пошаље трупе у Украјину – неће отићи јер жели да врати земље које сматра својом: „Они спавају ижеле да врате земље које сматрају својим историјски, које им је одузео отац народа Јосиф Стаљин и прикључио их Украјини“
  • „Иницијатива на фронтовима у потпуности је на страни Оружаних снага Русије. Сећате ли се како се некада говорило у Русији: Сит, пијан и са носом у дувану. Некима је сада нос у кокаину, зар не? Али нема везе, са таквима је лакше. Са паметним људима је теже, они су опаснији“

Извор: Факти

АКО се трупе САД појаве у Украјини, Русија ће те америчке војнике сматрати интервенционистима, изјавио је Владимир Путин.

Притом је нагласио: „Америчке трупе су на руској територији већ једном биле интервенционистичке, ми то знамо. Русија ће их тако третирати и ако се појаве на територији Украјине. Верујем да то и у Сједињеним Државама разумеју“.

Председник РФ је изразио уверење да присуство званичних војних контингената страних држава у Украјини неће променити ситуацију на ратишту.

Навео је да су западна војна лица „већ дуго у Украјини“, да су тамо била и пре државног удара, а да се после удара њихов број се „вишеструко повећао“.

Према Путиновим речима, ако Пољска пошаље трупе у Украјину, она неће отићи јер жели да врати земље које сматра својом:

„Они спавају и желе да врате земље које сматрају својим историјски, које им је одузео отац народа Јосиф Стаљин и прикључио их Украјини“.

Путин је Џоа Бајдена назвао „представником традиционалне политичке школе“ и оценио да у Сједињеним Државама постоје и „специјалисти у области руско-америчких односа и у области стратешког обуздавања“.

У наставку је истакао да се процеси не крећу ка руско-америчком нуклеарном чеоном судару и одмах додао да је његова земља спремна за све, па и за то:

„Оружје постоји да би се користило. Русија је спремна да употреби свако оружје, укључујући и нуклеарно, ако дође у питање постојању нашедржаве и угрожени наш суверенитет и независност. Наша нуклеарна тријада је модернија од тријада других земаља. То сви знају, стручњаци за то све знају. Русија и Сједињене Државе имају приближан паритет по ракетама-носачима и бојевим главама, али ми имамо модернију читаву „нуклеарну компоненту“.

Указао је да је руски ракетни систем Авангард обесмислио све америчке инвестиције у систем противракетне одбране.

У децембру 2023. Путин је саопштио да је 15 ракетних система „Јарс“ и „Авангард“ постављено на борбено дежурство, што је значајно повећало улогу нуклеарне тријаде у садашњим условима.

Путин је нагласио да никада није било потребе да се користи тактичко нуклеарно оружје током специјалне операције у Украјини и да на то ни једног момента није ни помишљао.

Није искључио – ако САД изведу нуклеарне пробе – да ће то учинити и Русија.

Према речима руског лидера, на линији додира у зони специјалне војне операције у Украјини, иницијатива је у потпуности на страни Оружаних снага Русије.

У вези са тиме је рекао: „Сећате ли се како се некада говорило у Русији: Сит, пијан и са носом у дувану. Некима је сада нос у кокаину, зар не? Али нема везе, са таквима је лакше. Са паметним људима је теже, они су опаснији“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар