Одабрано Свијет

Путин обећао даљу свестрану подршку легитимним правима и територијалном интегритету Србије

У КРЕМЉУ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВИХ АМБАСАДОРА ИЗ 24 ЗЕМЉЕ, МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ БИО И НАШ МОМЧИЛО БАБИЋ
  • Обраћајући се свим новодошлим амбасадорима, председник РФ указао је кретање света ка мултиполарности Објективан процес, али да, нажалост, наилази на отпор оних који покушавају да сачувају улогу хегемона у светским пословима и да контролишу све: и Латинску Америку, и Европу, и Азију, и Африку. И нагласио: «Морам рећи да је овај хегемон у томе дуго времена успевао. Али, то се не може вечито, немогуће је. Чак о томе сада говорим ван контекста догађаја у Украјини»
  • Приликом пријема акредитива др Момчила Бабића, новог амбасадора Србије у Москви, руски председник рекао и ово: «У оквиру међународног права, ослањајући се пре свега на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и убудуће ћемо пружати нашим српским пријатељима свестрану подршку у очувању легитимних права и интереса Србије, заштити њеног државног суверенитета и територијалног интегритета»
  • Западне земље не дозвољавају да се 300 хиљада тона руског ђубрива заробљеног у њиховим лукама бесплатно испоручи најсиромашнијим земљама

Извор: Факти

РУСИЈА неће одустати од свог сувереног курса, рекао је Владимир Путин.

Руски лидер притом прецизирао: „Као стална чланица Савета безбедности УН, намеравамо да даље промовишемо обједињујућу међународну агенду, да доприносимо тражењу ефикасних одговора на бројне изазове и претње и решавању акутних регионалних сукоба“.

Председник РФ је овако наступио у Александровској дворани Кремља. На церемонији примања акредитивних писама амбасадора 24 земље, међу којима је био и амбасадор Србије др Момчило Бабић.

У уводном обраћању свим новопостављеним амбасадорима, Владимир Путин је овако описао актуелну ситуацију у свету и позиције Русије:

«Ваш рад се одвија у условима када се убрзавају процеси кардиналне трансформације целокупне архитектуре међународних односа, када формирање мултиполарног, демократскијег и праведнијег светског система улази у активну фазу.

А да је кретање ка мултиполарном свету главни, стратешки вектор светске политике, потврдио је и недавни самит Шангајске организације за сарадњу у Самарканду.

То је највећа светска регионална структура која обједињује земље у којима живи више од половине светског становништва и ствара се четвртина глобалног бруто друштвеног производа. Оне земље које су убеђене да савремени свет треба да буде полицентричан и заснован на универзално признатим нормама међународног права, принципима једнаке и недељиве безбедности, сарадње засноване на узајамном поштовању, са централном, координирајућом улогом УН – те земље и чине организацију коју сам поменуо – Шангајску организацију за сарадњу.

И тај приступ привлачи све више присталица, о чему сведочи све веће интересовање за рад ШОС-а од стране многих земаља и међународних организација. Да подсетим, у Самарканду је одлучено да Иран добије статус пуноправног члана ШОС и одобрена је пријава за чланство Белорусије, а међу партнере у дијалогу додато је још осам држава.

Такав објективан развој ка мултиполарности, нажалост, наилази на отпор оних који покушавају да сачувају улогу хегемона у светским пословима и да контролишу све: и Латинску Америку, и Европу, и Азију, и Африку. Морам рећи да је овај хегемон у томе дуго времена успевао. Али, то се не може вечито, немогуће је. Чак о томе сада говорим ван контекста догађаја у Украјини.

Ради јачања своје позиције уводе нелегитимне санкције, врше се притисци у свим правцима, укључујући, наравно, и на Русију. Међутим, они који то раде виде да њихови поступци доводе до негативних последица по њих саме.

Нажалост, од такве политике трпе штету и потпуно невине државе, посебно оне у развоју и сиромашне. На њих су првенствено утицала западна ограничења у испоруци руских енергената, хране и ђубрива на светска тржишта. И у том контексту, врхунац цинизма је да чак и наша понуда да се бесплатно, желим да истакнем, да се 300.000 тона руског ђубрива блокираног у европским лукама због санкција бесплатно пребаци земљама у невољи, и даље остаје без одговора. Разумљиво је да они не желе да дозволе нашим компанијама да зарађују, али ми желимо да то дамо бесплатно, пошаљите бесплатно земљама у невољи – али не, нема ништа од тога, нема никаквог одговора.

Што се Русије тиче, ми нећемо одступити од нашег сувереног курса. Као стални члан Савета безбедности Уједињених нација, намеравамо да и даље промовишемо уједињујућу међудржавну агенду, да доприносимо тражењу ефикасних одговора на бројне изазове и претње нашег времена и допринесемо решавању акутних регионалних сукоба. Управо са ових позиција Русија ће говорити на 77. заседању Генералне скупштине УН.»

О односима са Србијом, Владимир Путин је – након што му је аккредитиве предао др Бабић – рекао следеће:

„Русију и Србију повезују односи стратешког партнерства, засновани на традицији пријатељства, културне, духовне и историјске блискости наших братских народа.

Са председником Вучићем у директним сусретима и телефонским разговорима редовно разматрамо кључна питања даљег развоја сарадње. Ценимо тежњу наших српских пријатеља да воде уравнотежен, независан курс на међународној сцени и наставићемо да заједно радимо на продубљивању политичког дијалога, проширењу сарадње у привреди, трговини, научно-техничкој и културно-хуманитарној сфери.

У оквиру међународног права, ослањајући се пре свега на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и убудуће ћемо пружати нашим српским пријатељима свестрану подршку у очувању легитимних права и интереса Србије, заштити њеног државног суверенитета и територијалног интегритета.“

Путин је примио акредитивна писма амбасадора следеће 24 земље: Уругвај, Алжир, Египат, Монголија, Португалија, Либија, Мали, Нови Зеланд, Јерменија, Колумбија, Танзанија, Филипини, Молдавија, Србија, Сенегал, Кипар, ДР Конго, Уганда, Судан, Кувајт, Непал, Белорусија, Кореја и Венецуела.

Приредио: В. К.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар