Одабрано Свијет

Путин: Преговори могући тек кад украјинска војска напусти Донбас и Новоросију

ДВА И ПО САТА РАЗГОВАРАО СА ОРБАНОМ КОЈИ ЈЕ ДОШАО У МОСКВУ ЧИМ ЈЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА ПРЕУЗЕЛА ПРЕДСЕДАВАЊЕ У ЕУ
  • Владимир ПУТИН: Русија остаје отворена за разговоре о политичком и дипломатском решењу, а власти у Кијеву не дозвољавају себи ни помисао на прекид ватре, пошто ће након укидања ванредног стања морати да одрже председничке изборе. А шансе да на њима победе за украјинске владаре, који су изгубили рејтинг и легитимитет, близу су нуле“
  • Виктор ОРБАН: Украјински сукоб негативно је утицао на економију и конкурентност Европске уније која се најбоље развијала у деценијама када је владао мир. Ставови Москве и Кијева о украјинској кризи су међусобно веома удаљени
  • Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио да Орбан у Москви представља само Мађарску. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг му се придружио упозорењем да мађарски лидер не представља ни западну војну алијансу

Извор: Факти

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан допутовао је у Москву само што је његова земља преузела председавање у Европској унији. Са амбицијом да то буде „почетак мисије мира“.

Његов домаћин, Владимир Путин, по завршеетку преговора, које је назвао благовременим, отвореним и корисним, открио је да је било речи и о „могућим начинима за решавање сукоба у Украјини“:

„Имали смо прилично директну и темељну размену мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући украјински конфликт. Русија остаје отворена за разговоре о политичком и дипломатском решењу, а власти у Кијеву не дозвољавају себи ни помисао на прекид ватре, пошто ће након укидања ванредног стања морати да одрже председничке изборе. А шансе да на њима победе за украјинске владаре, који су изгубили рејтинг и легитимитет, близу су нуле“.

Путин је нагласио да ни примирја или паузе у операцијама неће бити до реалног почетка преговора јер би послужили за додатно наоружавање кијевског режима.

Главним предусловом је назвао „потпуно повлачење свих украјинских трупа са руских територија – из Донбаса и Новоросије“.

Орбан је оценио да је украјински сукоб негативно утицао на економију и конкурентност Европске уније која се „најбоље развијала у деценијама када је владао мир“.

Ставове Москве и Кијева о украјинској кризи назвао је међусобно „веома удаљеним“.

У наставку је рекао: „У протекле две године схватили смо да без дипломатије, без канала комуникације, нећемо постићи мир. Мир неће доћи сам од себе, на њему треба радити. Данас сам разговарао са господином председником како дасе то постигне. Много је корака које треба направити да се приближимо миру“.

Орбан је истакао да је успостављање мира приоритет за Европу, а да Будимпешта задатком свог председавања у ЕУ види управо борбу за мир.

Преговори у Кремљу трајали су више од два и по сата, а Орбан је већ на њиховом почетку нагласио да је у посету руској престоници дошао не само као партнер Русије, већ и као председавајући Европске уније.

Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков рекао је да на руској страни тренутно не постоји преговарачка група за Украјину јер у овом тренутку „нема ни изгледа за преговоре“.

Путинов помоћник Јуриј Ушаков напоменуо је да Орбан „није Путину донео никакве поруке Зеленског“.

Званичник Европске комисије Ерик Мамер пред Орбанов лет за Русију рекао је:

„Та посета подрива јединство ЕУ и посвећеност коју морамо да покажемо“.

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да Орбан у Москви представља само Мађарску.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг му се придружио упозорењем да мађарски лидер не представља ни западну војну алијансу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар