Свијет

Путин: Русија је већ испред Јапана – БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица

РУСКИ ЛИДЕР НА ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: ДВИЈЕ ТРЕЋИНЕ НАШЕ ТРГОВИНЕ ЈЕ СА ПРИЈАТЕЉИМА
  • Видимо како се међу земљама појачала борба за јачање суверенитета и то на три нивоа – државном, економском и вриједносном, а земље које су до сада биле највеће силе желе на све начине да сачувају своју хегемонију и позиције
  • Видимо и да је економија број један Кина и то са великом разликом у односу на друго место, а трећа Индија. Све се јаче развијају земље Азије и Африке. Управо ће оне одређивати глобалну слику средином 21. вијека

У СВИЈЕТУ је у току трка за јачање суверенитета, рекао је предсједник Русије Владимир Путин у обраћању учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

– БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица. Москва поздравља такав правац развоја – навео је он.

Посебну пажњу Русија ће поклонити јужном правцу, ријеч је о коридорима „Сјевер-Југ“ и о црноморском правцу

– Поред тога, активно се развија Сјеверни морски пут – додао је Путин.

Како је навео, предвиђа се да ће до 2030. године обим транспорта међународним коридорима преко територије Русије порасти један и по пут у односу на 2021. годину.

Русија је спремна да понуди свеобухватна технолошка и индустријска партнерства уз обуку кадрова.

Како је истакао, на пријатељске државе одлази три четвртине укупне робне размјене Русије.

Наставља се сарадња у оквиру ЕАЕС, а обим робне размјене расте из године у годину, навео је руски предсједник.

Русија је доказала висок ниво усвајања технолошких промена. Промјенио се финансијски сектор, услови трговине. У савременим условима и у перспективи, будућност државе зависи од тога колико ефикасно може да одговори на глобалне изазове, додао је он.

– Видимо како се међу земљама појачала борба за јачање суверенитета и то на три нивоа – државном, економском и вриједносном, а земље које су до сада биле највеће силе желе на све начине да сачувају своју хегемонију и позиције. Видимо да је економија број један Кина и то са великом разликом у односу на друго место, а трећа Индија, све се јаче развијају земље Азије и Африке. Управо ће оне одређивати глобалну слику средином 21. вијека – рекао је Путин.

Према оцјени Свјетске банке, Русија је постала четврта економија свијета по паритету куповне моћи.

– Наша земља је испред Јапана – истакао је Путин.

Темпо економског раста Русије превазилази свјетски просјек, а он се обезбјеђује прије свега из области које се не односе на сировине.

Прошле године удио плаћања у „токсичним“ за руски извоз валутама се двоструко смањио, док се рубља све више користи, констатовао је руски предсједник.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар