Свијет

Путин: САД узалуд граде противракетну одбрану и на њу бацају новац Американаца

У ИНТЕРВЈУУ ТЕЛЕКАНАЛУ NBC: НОВИ ХЛАДНИ РАТ У МОМ НАСТУПУ ВИДЕ САМО ПРОПАГАНДИСТИ

Меган Кели и Владимир Путин

  • Меган КЕЛИ објаснио: „Постоје само двије ситуације које нас могу натјерати да примјенимо нуклеарно оружје – нуклеарни напад на Русију и реална пријетња самом постојању наше земље и државе“
  • Поводом питања – да ли су САД и Русија ступиле у трку у наоружању – рекао је: „Трка у наоружању је почела када је Вашингтон објавио да САД иступају из споразума о противракетној одбрани. Само, нас нико неће увући у трку у наоружању какву неки прижељкују“

РУСИЈА може искористити нуклеарно оружје само одговарајући на нуклеарни удар или ако би дошло у питање само постојање земље – изјавио је Владимир Путин.

Он је у интервјуу америчком телеканалу NBC додатно објаснио, одговарајући на питање Меган Кели може ли се догодити да Москва на ненуклеарни напад одговори нуклеарним оружјем:

„Дакле: постоје само двије ситуације које нас могу натјерати да примјенимо нуклеарно оружје – нуклеарни напад на Русију и реална пријетња самом постојању наше земље и државе“.

Кели је посебно интересовало: да ли је све што је руски лидер продемонстрирао „тек компјутерска симулација или реално ново оружје“. Његов одговор је био:

„Све је реално. Сво то оружје се добро показало на тестирањима. Сваки наш нови систем лако заобилази цијелу противничку противракетну одбрану. Наравно, неки од система ће још бити дорађивани и дотјеривани. Други су већ испоручени Оружаним снагама и налазе се на борбеном дежурству“.

Упитан да ли у Русији већ постоје интерконтиненталне ракете са атомским енергетским блоковима за које је навео да су успјешно тестирани, Путин је рекао:

Меган Кели и Владимир Путин

„Све пробе су биле успјешне. Само, ти системи су на различитим нивоима спремности. Неки су, као што сам рекао, већ на борбеном дежурству у одговарајућим јединицама“.

У наставку је посебно нагласио:

„С обзиром на могућности нашег најновијег наоружања, Сједињене Државе су средства својих пореских обвезника – потрошена на системе противракетне одбране – напросто  улудо потрошиле. А ми смо Сједињеним Државама предлагали да заједно направимо систем ПРО, али је то Вашингтон одбио“.

Упитан – треба ли његов наступ пред Федералном скупштином сматрати „објавом новог хладног рата“ – председник Руске Федерације је узвратио:

„Људи који тврде да је моја посланица објава новог хладног рата не баве се аналитиком већ пропагандом“.

Поводом питања – да ли су САД и Русија ступиле у трку у наоружању – рекао је:

„Трка у наоружању је почела када је Вашингтон објавио да САД иступају из споразума о противракетној одбрани. Само, нас нико неће увући у трку у наоружању какву неки прижељкују“.

(Факти)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар