Свијет

Путин: Сједињене Државе сносе дговорност за погоршање ситуације у Европи

УЧЕСТВОВАО У ПРОШИРЕНОМ ЗАСЈЕДАЊУ КОЛЕГИЈУМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РФ
  • Нагласио: „САД се придржавају норми међународног права и Повеље УН када им је то од користи, али на њих одмах заборављају ако то не одговара њиховим интересима. Такве манипулације су већ дојадиле“
  • „Од Вашингтона су нам потребне правне гаранције безбједности, а не вербална увјеравања. Русија ће предузети адекватне војно-техничке контрамјере на све непријатељске кораке“
  • „Успјех у војној сфери умногоме зависи од тачности и брзине доношења одлука команданата на свим нивоима, па је потребно  развијати системе за њихову подршку, са коришћењем вјештачке интелигенције. На свим нивоима треба да постоје ефикасни алгоритми дјеловања и напредна аутоматизација, али и официрско знање, искуство и лични квалитети. Побјеђује онај ко доноси заиста нестандардне одлуке“

ПРЕДСЈЕДНИК Русије Владимир Путин обратио се Колегијуму Министарства одбране на чијем дневном реду је била анализа и сумирање резултати Оружаних снага РФ у 2021. години, са постављањем задатка приоритета за даљи развој војске.

Прво је оцијенио да су Оружане снаге РФ у тешким условима пандемије без подбацивања  испуниле све задатке који су им били постављени.

Захваљујући томе, удио савременог наоружања премашио 71 одсто у ОС РФ у цјелини, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто.

Нагласио је да је стратешка вјежба Запад-2021 одразила повећани ниво обучености и готовости руских војника и команди.

Путин је посебно нагласио да одговорност за погоршање ситуације у Европи сносе САД које се повлаче из различитих споразума о стратешкој стабилности и не одустају од ширења НАТО. У том контексту је подсјетио како су САД 90-их година уз помоћ терориста подржавале сепаратизам на Кавказу:

„Понекад се запитам зашто су све то радили у тим условима. Није јасно. Мислим да је то било плод еуфорије у вези… са такозваном побједом у хладном рату. Радило се и о нетачној анализи могућих опција даљег развоја. САД се придржавају норми међународног права и Повеље УН када им је то од користи, али на њих одмах заборављају ако то не одговара њиховим интересима. Такве манипулације су већ дојадиле“.

Предсједник Руске Федерације је поново упозорио да ће, ако инфраструктура НАТО-а настави да се креће према РФ и ако се појави  у Украјини, вријеме лета ракета бити смањено на седам до десет минута, а хиперсоничног оружја на пет, што ће постати велики изазов за Русију.

„Забринути смо због гомилања војних снага САД и НАТО у близини наших граница, као и због извођења вјежби великих размјера, укључујући и непланиране. Утолико више што би САД могле да наоружају Украјину и да њене екстремисте гурну у одређене регионе Русије, на примјер, на Крим“.

У наставку је рекао да Русија тражи само „једнаку и недјељиву безбједност на цијелом евроазијском простору“.

„Од Вашингтона су нам потребне правне гаранције безбједности, а не вербална увјеравања. Русија ће предузети адекватне војно-техничке контрамјере на све непријатељске кораке. Зато сам предсједнику САД предложио преговоре о разради конкретних споразума. Бајден је предложио да  именујемо овлашћене преговараче, а ми смо убрзо потом послали своје предлоге који искључују даље ширење НАТО-а на исток и размјештање система офанзивног ударног наоружања у нама сусједним земљама“.

Навео је да су неки руске предлоге прогласили за „ултиматум“, али да то није тако:

„Постоји и опасност да ће се (са Запада) покушати да се наши предлози угуше празним разговорима, да заврше у блату, а да они за то вријеме раде шта им је воља. Нама то, наравно, не одговара. Русија је против крвопролића и жели да рјешава питања политичким и дипломатским средствима, па се нада да ће добити јасан и свеобухватан одговор Сједињених Држава на своје предлоге о безбједносним гаранцијама“.

Путин је од свог војног врха затражио да настави са планским и избалансираним опремањем војске савременим наоружањем.

Оцијенио је да посебну пажњу посвети набавци високопрецизних комплекса, најновијих обавјештајних, навигационих, комуникационих и контролних система. И додао:

„Успјех у војној сфери умногоме зависи од тачности и брзине доношења одлука команданата на свим нивоима, па је потребно  развијати системе за њихову подршку, са коришћењем вјештачке интелигенције. На свим нивоима треба да постоје ефикасни алгоритми дјеловања и напредна аутоматизација, али и официрско знање, искуство и лични квалитети. Побјеђује онај ко доноси заиста нестандардне одлуке“.

http://fakti.org/putiniana/putin-odgovornost-za-pogorsanje-situacije-u-evropi-snosi-amerika

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар